Trajekt Aurelia, u vlasništvu talijanskog brodara SNAV-a, jutros je, ploveći na liniji Ancona-Split, pretrpio havariju kod otoka Žirja. Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 sati iz Ancone, a oko 2 sata u noći ostao je bez pogona.

Brod pluta 10 milja jugozapadno od Kornata i čeka se da ga do Splita otegli tegljač Pollux koji je oko 11.30 isplovio iz luke Gaženica u Zadru.

'Na brodu ima dovoljno hrane, vode i ostalih potrepština'

"Zbog tehničkih teškoća zapovjednik broda noćas je zatražio asistenciju tegljača, ali Brodospasovi remorkeri se nisu mogli probiti, pa je isplovio tegljač iz Gaženice. Prema procjeni zapovjednika, planirano je tegljenje prema Splitu, jer Aurelia nikada nije uplovila u zadarsku putničku luku i u Splitu će se obaviti uobičajeni iskrcaj putnika i vozila. Svi putnici su u redu, zbrinuti, a na brodu ima dovoljno hrane, vode i ostalih potrepština", kazao je za Slobodnu DalmacijuIgor Kapetanović iz splitskog ureda SNAV-a.

Novinari Slobodne Dalamcije u međuvremenu su stupili u kontakt s jednom od putnica s trajekta, Jelenom Burom.

'Jugo je veliko, putnici su po salonima'

"Počelo je jako valjati, oko 5 smo se svi probudili. Nitko nas ništa nije obavijestio, onda kad smo vidjeli da se brod ne miče, rekli su nam da je havarija motora, da će se brzo riješiti. Informacije cure jako rijetko, nikakve obavijesti nemamo, ne znamo šta se događa. Sad smo u blizini Kornata. Dosta nas valja, evo ja sam upravo popila tabletu protiv mučnine, jugo je veliko. Putnici su po salonima, nema nikakve panike, najveći je problem što nikakve službene informacije ne dobivamo pa kolaju razne neprovjerene teorije. Nadamo se samo da će se sve brzo riješiti", kazala je putnica s trajekta.

Blizu Aurelije nalazi se i trgovački brod Maira koji iz Kopra plovi u Pirej, a u slučaju problema s tegljenjem trebao bi praviti zavjetrinu. Trajekt Aurelia izgrađen je 1980. godine, dug je 137 metara, a plovi pod ciparskom zastavom.