GRAD HEROJ

PUŠTENA ‘SVJETLOSNA RIJEKA SJEĆANJA’: Vukovarski ribari iz brodica pustili nekoliko stotina zapaljenih i bijelih lampiona

U spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara od agresije 1991., večeras je kod Dvorca Eltz iz brodica vukovarskih ribara niz Dunav puštena “Svjetlosna rijeka sjećanja”, nekoliko stotina zapaljenih crvenih i bijelih lampiona.

Projekt je to Željka Kovačića kojim se već niz godina obnavlja sjećanje na poginule branitelje i civile, za koje se pale bijeli lampioni i nestale branitelje i civile, za koje se pale crveni lampioni.

Po podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, još se traga za 480 nestalih osoba i posmrtnim ostacima poginulih osoba na području Vukovarsko-srijemske županije, od kojih 308 čine osobe nestale u samome Vukovaru i prilikom pokušaja proboja nakon sloma obrane grada.

POTRESNA PRIČA SARAJEVSKOG FOTOGRAFA KOJI JE ’91. UŠAO U OKUPIRANI VUKOVAR: ‘Našao sam se u polju smrti, s desecima tijela’      

“Svjetlosna rijeka sjećanja” dio je programa obilježavanja 26. obljetnice vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koja je u Vukovaru u subotu obilježena komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te kolonom sjećanja kojom je od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata prošlo oko 64.000 domoljuba. U koloni su se nalazili i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković. koji su nakon što su položili vijenac i zapalili svijeću podno spomen-obilježja na groblju pohodili i mjesto masovne grobnice na Ovčari te polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odali počast žrtvama ubijenim na tome mjestu.

OBLJETNICA PADA VUKOVARA U BEOGRADU: ‘Osobe koje su činile zločine danas su nacionalni heroji u Srbiji’

Po informacijama iz policije, obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. proteklo je mirno i dostojanstveno.

PRIČA BRITANCA KOJI JE NAPUSTIO SVOJU ZEMLJU DA BI SE BORIO ZA NAŠU: ‘Čekali smo obračun sa 7-8 metaka i nekoliko bombi’

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine nastavit će se sutra odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju.

Povratak na Net.hr