U nedjelju se održavaju lokalni izbori, a građani su sa svih strana bombardirani raznim obećanjima - od gradnje velebnih stadiona, deniveliranih pruga, novih bolnica, modernih odlagališta otpada do vodenih tramvaja.

Kampanju za lokalne izbore analizirao je RTL Direkt. Platforma Možemo! objavila je predizborni spot u kojem jedan stih govori: "Sad je vrijeme, znam da možemo". Iako ankete Tomaševića prikazuju kao jednog od favorita, Jelena Pavičić Vukičević vjeruje da Tomašević neće dobiti prvi posao i zaposlenje u 40.

Napada ga i HDZ govoreći da "On širi crnilo. On zastrašuje. On je kao Bernardić…". "Kulturnu baštinu u našem gradu ne može obnavljati Tomašević jer je prosvjedovao protiv grada", rekao je Davor Filipović.

Jasan je bio i Miroslav Škoro koji je u gostovanju u RTL Direktu rekao da "sigurno neće pozvati članove Domovinskog pokreta da glasa za zeleno lijevu opciju - to sigurno ne".

S napadima na Tomaševića najdalje su ipak otišli Suverenisti, koji su grad oblijepili plakatima na kojima ga uspoređuju s lubenicom, a na jednom plakatu su napravili montažu s prikazom pola lica Tomaševića, a pola Georgea Sorosa.

Kaznene prijave

Domovinski pokret je i kazneno prijavio Tomaševića, tvrdeći da se Možemo! financira nelegalno preko njemačke stranke Zelenih. "To je protuzakonito", rekao je Stipo Mlinarić Ćipe. Iz Možemo! su poručili da se radi o lažnom prijavljivanju prekršajnog djela, a sve u svrhu političke promidžbe Miroslava Škore nekoliko dana prije izbora.

No, tu nije prijavama kraj. Kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog "anketara" koji zovu građane i govore da ona surađuje sa Srbima podigla je Vesna Škare Ožbolt.

Osim navedenog, Škare Ožbolt je podigla i privatnu tužbu protiv Davora Filipovića zbog širenja lažnih vijesti da će ona podržati Tomaševića u drugom krugu. U principu, svi ratuju sa svima.

Škoro je poručio Filipoviću da je "gospodin koji se zove trnoružica spavao četiri godine". "On može pričati o bajkama jedino iz svog dvorca kojeg je zaradio s novcima s adventskih kućica i od najskupljeg parkinga u gradu", odgovorio je Filipović.

Umjesto raznih skupova - društvene mreže

Zbog pandemija koronavirusa nema uobičajenih skupova ni susreta, već se sve uglavnom odvija na društvenim mrežama. Škoro se druži na virtualnim skupovima sa svojih 124 tisuće pratitelja na Facebooku, a Možemo! umjesto hrvatske, sa svojih balkona visi zelene zastave.

Kandidat za Splitskog gradonačelnika, Vice Mihanović nema puno pratitelja na Facebooku, no ne prođe dan bez da se on ne obrati svojim glasačima. Njegov protukandidat, SinišaVuco, osim na društvenim mrežama nastupa na balkonu s kojeg Splićanima pjeva i drži govore.

Iako možda ne posjećujete njihove stranice, kandidati na lokalnim izborima "iskaču" kamo god krenuli i koju god stranicu otvorili budući da su njihovi Google add-ovi i plaćene reklame posvuda.

Razna obećanja

Kandidati su obećali svašta:

"Potreban je novi europski stadion", kazao je Filipović. "To je projekt kojeg u narednom mandatu trebamo završiti", poručila je Pavičić Vukičević.

"Obnovit ćemo Poljud, imamo građevinsku dozvolu", rekao je Vice Mihanović. "Ovo je prilika da se ponovno zove poljudska ljepotica", kazao je IvicaPuljak.

"Primjerice, cjepiva za karcinom. Cjepiva za karcinom bi se radila? Apsolutno", rekao je Filipović.

"Prugu treba denivelirati", rekao je JoškoKlisović.

"Otvaranje bolnice u Blatu, zatvaranje Jakuševca", poručivao je Tomašević.

"Kad ja budem gradonačelnik, Zagreb neće biti u dugovima", rekao je Škoro.

Vjera kao nit vodilja

No, ne ispune li svoja obećanja, izgleda da će neki od njih morati na ispovijed budući da brojni kandidati upravo vjeru ističu kao svoju nit vodilju.

Kandidat Suverenista za načelnika Općine Podbablje u svojoj je biografiji istaknuo da je kršen, pričešćen, krizman i vjenčan u crkvi. Kandidat za načelnika Općine Sveti Križ Začretje, Tomislav Milunović objavio je fotografiju s pričesti i krizme te se naslikava se pored rupe uz opis: "Sigurna infrastruktura treba stvar daleke prošlosti".