Pusić objasnila što je u pozadini odluke o izbacivanju Čačića iz stranke

Na ovakve smo događaje već navikli u našem političkom prostoru, pa je tako još jedan bivši predsjednik stranke postao i njen bivši član. Ministrica vanjskih poslova i šefica vladajućeg HNS-a objašnjava zašto je ova kob pogodila i čovjeka s kojim se godinama dogovorno smjenjivala na vrhu stranke.

“Ovo nije bio izbor između Čačića i Pusić, nego izbor ima li stranka budućnost ili ne”, izjavio je na konferenciji za medije Ivan Vrdoljak iz Predsjedništva HNS-a, koje opovrgava, poglavito šefica Vesna Pusić, da je Čačićev izgon posljedica osobnog sukoba između njih dvoje.

Pusić je ponovila da je odluka konačna, odnosno da Čačić nema pravo žalbe, ali i donesena u skladu sa statutom i pravilnikom o članstvu u HNS-u.

Odgovarajući na teze da je izbacivanje Čačića iz stranke posljedica osobnog sukoba Pusić i Čačića, Pusić je odbacila postojanje bilo kakvog sukoba na osobnoj razini.

Radimira Čačića smijenio je najuži vrh stranke u srijedu u popodnevnim satima i to – jednoglasno.

Podsjetimo, ovih je dana Vesna Pusić, koja se otvoreno distancirala od dugogodišnjeg najbližeg suradnika otkad je u zatvoru, već poslala poruke da mu se crno piše. Objasnila je da su s njegove strane poslane neugodne i neprimjerene poruke i stranci i njezinom vodstvu, te regionalnim liderima, a na pitanje hoće li pokrenuti postupak za njegovo isključenje iz stranke, rekla je da mora razgovarati s kolegama u Predsjedništvu stranke jer to nije odluka koju može donijeti predsjednica stranke.

Čak se nisu ni čuli otkad je u zatvoru. Zamjerili su mu, naime, što se družio s članovima HNS-a, javnim osobama i nestranačkim ljudima, te što je izražavao nezadovoljstvo trenutnim vođenjem stranke najavljujući povratak.

Zamjeraju Čačiću anonimne istupe

Na opasku novinara da nema niti jedne Čačićeve izjave u medijima, Pusić je rekla da “zato ima visokih izvora”.

Napomenimo i da je Čačić bio prilično nedodirljiv u svojoj Varaždinskoj županiji, odakle danas, prema napisima lokalnih medija, stižu oštre iako anonimne kritike na račun vrha stranke koji je okrenuo leđa, po njima, najzaslužnijem čovjeku za stvaranje HNS-a. Zbog stranačke deložacije, u 14 sati se sastaje i Predsjedništvo HNS-a te županije, koje bi tek tada trebalo iznijeti službeni stav o odluci nacionalnog vrha stranke.

No, Pusić je na konferenciji navela da je upravo sa sjeverozapada Hrvatske dolazilo najviše inicijative da se ova situacija riješi.

Čačić, podsjetimo, služi zatvorsku kaznu zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj u pulskoj kaznionici, a prekršaje koje mu stranka stavlja na dušu počinio je za vrijeme slobodnih vikenda.

Povratak na Net.hr