Play ponuda

PUPOVAC ZA BEOGRADSKI NEDELJNIK: / Ovo što radi Kolinda Grabar Kitarović, ni Tuđman ne bi

Image
Foto: PIXSELL, Boris Ščitar
3.9.2015.
15:50
PIXSELL, Boris Ščitar
Play ponuda

To je, među ostalim, argumentirao tvrdnjom da "u vrijeme Tuđmana teško da bi netko pokrenuo peticiju za vraćanje pozdrava 'Za dom spremni'".

Image
AKADEMICI, BISKUPI, ODVJETNICI... /

Traže da službeni vojni pozdrav bude "Za dom spremni"

Image
AKADEMICI, BISKUPI, ODVJETNICI... /

Traže da službeni vojni pozdrav bude "Za dom spremni"

Tuđman ne bi dozvolio peticiju za ustaški pozdrav

"Niti bi to smio učiniti, niti bi to pokušao. Neovisno od toga što se u Hrvatskoj u njegovo vrijeme raširilo nasilje prema Srbima i što je bilo raznih neprihvatljivih Tuđmanovih poteza, nije bilo ovolikog otvorenog skandiranja protiv Srba na koncertima i političkim skupovima", kazao je.

Po njegovim riječima, to je dio kampanje koji traje još od vremena predizborne promocije Kolinde Grabar Kitarović i njezine inauguracije.

"Teško biste mogli zamisliti Franju Tuđmana kako dovodi svećenika da posveti predsjednički ured. Ili Tuđmana koji bi se na takav način odrekao Josipa Broza Tita", rekao je.

Velika odgovornost HDZ-a za manjinska prava

Ako HDZ osvoji vlast, onda će za stanje manjinskih prava u Hrvatskoj biti odgovorni i kao država, a ne samo kao politička stranka.

"Bit će to problem za Hrvatsku, daleko veći nego što je bio za vrijeme vlade Zorana Milanovića. A tko će pobijediti na izborima, to se još ne može reći. Dosta je tu oscilacija, HDZ nije bez šansi, ali nije više ni siguran u pobjedu", smatra Pupovac.

Upitan o tome koliko izostanak komunikacije između predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i hrvatske predsjednice utječe na produbljivanje jaza između dviju zemalja, Pupovac je kazao kako "i taj manjak ostavlja prostor za poruke koje ne pridonose boljem razumijevanju".

Hrvatska i Srbija službeno jedva komuniciraju

Po njegovom mišljenju, uvjet za podizanje odnosa dviju država na višu razinu ponajprije je tolerancija, a onda i ozbiljan dijalog, kako među predstavnicima država tako i ljudima neopterećenima dnevnom politikom.

"Za isti bi stol trebali sjesti ljudi koji imaju kredibilitet, intelektualnu slobodu, moralnu snagu i, naravno, znanje. Oni mogu biti bilo koje ideološke opcije - i liberalne i konzervativne, i s ljevice i s desnice", zaključio je Pupovac u intervjuu beogradskom Nedeljniku.

Play ponuda
Play ponuda