PREDSJEDNIK SDSS-A

PUPOVAC: ‘U pogaču pomirenja Plenković i Milošević dodali su kvasac mira, a ne mržnje’

‘Prije četiri dana započet je proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja’, metaforički je kazao predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac na konferenciji za novinare

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u Zagrebu je, ispred spomenika Petru Preradoviću na Cvjetnom trgu, održao konferenciju za novinare osvrnuvši se na događaje prethodnih dana, uključujući i odlazak predstavnika Srba, Borisa Miloševića, u Knin na obilježavanje obljetnice “Oluje”.

“U Kninu, na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan slavljenja, a Srbi dan žalovanja, ta su dva suprotstavljena osjećaja, iskustva i pogleda pretvorena u brašno i vodu”, kazao je Pupovac, prenosi N1.

Plenković i Milošević dodali ‘kvasac mira’

“Njima su više njih, a na samome mjestu najviše Andrej Plenković i Boris Milošević dodali po komadić kvasca, po prstohat soli. Za razliku od ranijih godina taj kvasac je bio kvasac mira, a ne mržnje, a ovogodišnja sol nije bila – ili nije bila mišljena – da bude sol na rane. Prije četiri dana započet je proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja”, metaforčki je kazao Pupovac.

Napomenuo je da će biti potrebno još puno mirotvoračkih gesta.

“Veoma je važno da svi budemo svjesni da svi moramo pridonijeti i da to što je započeto bude gotovo tek kad bude stvarno gotovo. Poznata su neka od sljedećih mjesta i datuma gdje će se ovo nastaviti. Poznati su i glavni akteri”, kazao je.

PUPOVAC POLUDIO NA RTS-U: ‘Sotonizirate nas po medijima, a što ako nismo napravili grešku? Hoće li nam netko reći – oprostite, braćo?’

‘Pomirenje nije moguće u prošlosti’

“Za jedan dio pomirenja nismo dovoljni mi u Hrvatskoj. Zbog toga se ne bi trebalo slati poruke koje tu mogućnost otežavaju, a pogotovo isključuju. Hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvijek će biti nepotpuno i nezgotovljeno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja. O njemu ovisi potpuno i istinsko rješavanje kako ovih, tako i u ukupnih, historijskih trauma. Nije moguće da se pomirenje dogodi u prošlosti. Suočavanje sa stradanjem i traumama jednih i drugih može se dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala. Pomirenje je moguće samo u budućnosti”, kaže.

Dodao je kako “zna da ovo neki neće razumjeti”.

“Pogotovo neki među Srbima, jer misle da ovo nije naš posao. Znam da neki drugi neće razumjeti, pogotovo među Hrvatima, da je to posao Srba izvan Hrvatske. Preko Srba u Hrvatskoj su se prelamali najbolji i najgori dijelovi naše prošlosti”, rekao je istaknuvši da “treba imati strpljenja”.

PUPOVAC ZA BEOGRADSKE MEDIJE: ‘Boris Milošević odlazi u Knin da bi križ stavio na mržnju koja dominira u Hrvatskoj i hrvatsko-srpskim odnosima’

Pupovčeva oštra poruka ministru Grliću Radmanu

Moje zadaća nije da produbljujem traume i sukobe, moja zadaća je da stvaram pretpostavke za ovaj proces za koji sam uvjeren da će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije. Ne želim da se u Kninu dijeli građane hrvatske i srpske nacionalnosti. Želio bih da bude prostora i za komemoraciju stradanja Hrvata i za komemoriranje stradanja građana Vukovara srpske nacionalnosti”, nastavio je Pupovac.

Za odlazak Miloševića u Knin kazao je da je to bilo “široko sistematski planirano”.

Na koncu je poslao oštru poruku ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu. rekavši mu: “Ne trebamo mentore!”.

“Mi u Beogradu ne tražimo mentore, nego sugovornike za ovo što radimo, partnere za ovo što činimo, ali isto tako treba reći da u Zagrebu i Hrvatskoj ne trebamo ni patroniziranje. I rekao bih samo ministru da kada drugima drži lekciju, da se potrudi da u Hrvatskoj građani srpske nacionalnosti koji dolaze na ljetovanje ne doživljavaju ono što su doživjeli ove godine neki ljudi u Dalmaciji”, zaključio je Pupovac.

GRLIĆ RADMAN O KOMENTARIMA SRBIJANSKOG PREDSJEDNIKA: ‘Vučićeve izjave na crti poražene velikosrpske Miloševićeve politike’

Povratak na Net.hr