'Načelnik Borova je umalo dobio batina jer ga je kao 'Onim papkom' nazvao onaj tobože jak na riječima, bez odgovornosti za svoje riječi, debelo zaštićen, uključujući i užitak kamera koje ga prate i prenose svaku njegovu riječ', rekao je Pupovac aludirajući na Milanovića

Policijska uprava vukovarsko-srijemska potvrdila je da je u nedjelju, oko 6.30 sati ujutro, nakon što su položili vijence na memorijalnom spomeniku 12 redarstvenika, 20-ak mladića krenulo u koloni kroz mjesto te da su izvikivali neprimjerene poruke. Policija je, napominju, odmah reagirala, izdvojila mladiće koji skandirali antisrpske parole, utvrdila njihov identitet i provela

Skandiranje više desetaka mladića u općini Borovo na pravoslavni Uskrs u nedjelju 'oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati' i 'ubij Srbina', što je objavljeno na facebook stranici općine, zgroženo je oštro osudio potpredsjednik Vlade Boris Milošević, a izvanrednu konferenciju za novinare tim povodom je sazvao i predsjednik Srpskog narodnog vijeća te predsendik SDSS-a Milorad Pupovac.

Podstrek došao od najviših predstavnika vlasti

"Jučer i danas su bila obilježavanja strašnih ratnih stradanja, bilo u Zagrebu, bilo u Slavoniji, i želimo ovom prilikom izraziti žaljenje što neke od tih komemoracija nisu bile ni blizu onoga što je hrvatskom društvu nakon 30 godina potrebno, a to je mir. Srpsko narodno vijeće je povodom granatiranja Zagreba položilo vijence na lokacijama na kojima su stradali ljudi. No, ono što se dogodilo jutros u Borovu je suprotno od svega toga", kazao je Pupovac u uvodu.

Kazao je kako je ono što se jutros čulo u Borovu bio "govor koji održava i želi ratno stanje", širi prostor mržnje i potiče na nasilje.

"Nije prvi put, događaj nije usamljen, niti djeluje spontano nakon niza radnji koje su se događala u protekle dvije godine. Riječ je o nečemu što se ponavlja. Svi koji na bilo kojim načinom svojim govorom na to potiču trebaju biti svjesni svoje suodgovornosti", poručio je Pupovac.

Rekao je i kako je "netko rekao da je riječ o prekršaju. To nije istina. Riječ je još jedanput o tome da se stvari ne nazivaju pravim imenom pa se ne poduzimaju niti radnje koje bi tome odgovarale", zaključio je.

'Zadnje ću kriviti navijače, prvi su oni koji im daju primjer'

Kazao je kako su suodgovorni svi koji mogu, a ne poduzimaju ništa.

"Zadnje ću kriviti navijače. Prvi su oni koji na to potiču dajući im svojim primjerom, motiv, razlog, pa i metu", rekao je.

Potom je aludirao i na predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je nekidan bio u Borovu.

"Načelnik Borova jučer umalo da nije dobio batine dok je prolazio pored navijača koji su radili mural. "Onaj papak", kao što ga je netko imenovao. Netko duhovit, netko vješt na riječima tobože, netko bez odgovornosti za svoje riječi, a debelo zaštićen svime onim što uloga koju obuhvaća nosi sa sobom”, rekao je Pupovac.

Upitan misli li pritom na predsjednika Milanovića, koji je nedavno načelnika Borova nazvao "papkom". Pupovac je rekao kazao da ne misli samo na jednog predstavnika vlasti.

"Govorim i o govoru u Saboru. O imenima, i kad dobro zvuče, ne bih govorio", rekao je.