PORUKA S PETROVE GORE

PUPOVAC PRIVEDENOM U SPLITU: ‘Pozdravom ‘Smrt fašizmu, sloboda narodu’ poručujemo mu da nije sam

Na Peterovoj gori u subotu je obilježen 74. partizanski proboj iz okruženja ustaških i domobranskih postrojba, čime je bilo spašeno 730 partizana i oko deset tisuća stanovnika Korduna. Proboj su obilježili predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske te općina Vojnić, Krnjak, Gvozd, Topusko i predstavnici Srpskog narodnog vijeća.

Prisjećajući se kako je proboj potaknuo narod Korduna “na ustanak protiv nacifašističke okupacije i kvislinške NDH” predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin kazao je kako se danas pokušava izjednačiti ustaše i partizane “što je za nas neprihvatljivo”, piše N1. “Europska unija nastala je kao izraz želja da vlada mir, ali on se ne može graditi na obnavljanju fašizma ni na lažima i mitovima kojima je krajnji cilj da pobjednik iz 1945. godine bude poražena strana, a poraženi pobjednik”, rekao je Habulin.

I Zoran Pusić iz Antifašističke lige RH istaknuo je kako pomirbe nisu moguće uspoređujući ih s onima moralnih ljudi i razbojnika.

Otišli na Bleiburg, a na Petrovu goru nisu poslali ni izaslanike

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac upozorio je kako na Petrovu goru nije došao ni jedan predstavnik iz hrvatskog državnog vrha jednako kao što ih nije bilo ni na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Zagrebu. Pritom je dodao kako su ranijih godina na Pterovu goru dolazili barem izaslanici.

Ali, otišli su oni u Bleiburg. Jedan kaže da je antifašizam floskula, prije nego je postao ministar, a mi mu kažemo neka dođe ovamo i neka pita preživjelog sudionika proboja Milu Kneževića što je za njega prije 74 godine bio antifašizam. Značio je život, značio je slobodu i bratstvo s onima koji ljude nisu ostavili same, neovisno o nacionalnosti i političkim idejama,” rekao je Pupovac na svečanosti i poručio “onima koji odlaze na Bleiburško polje”: “Nećemo prihvatiti da se pod poštivanjem žrtava stradalih u odmazdi obnavlja fašistička ideja i ideologija”.

Spomenik na Petrovoj gori
Spomenik na Petrovoj goriFoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

“Pitam onu koja kaže da je Hrvatska utemeljena na antifašizmu, što je s hiljadama kukastih križeva i ‘ušatih U’ napisanih u gradovima u kojima živimo? Je li itko rekao da je to kažnjivo, da smeta? Nije. Naravno. Ali već je uobičajena praksa da se privode i omalovažavaju oni koji, poput Jovana Grkinića iz Splita, ispišu SF SN (Smrt fašizmu sloboda narodu). Grkinić je to učinio na obljetnicu ulaska njemačke okupacijske vojske u Split”, rekao je Pupovac.

UHITILI GA ZBOG ANTIFAŠISTIČKOG GRAFITA U SPLITU: ‘Ono što su mi policajci rekli je prestrašno!’

“Treba im reći da ne mogu pod antifašizmom prodavati ono što antifašizam nije i time zatirati vrijednosti antifašizma. Pozdravom ‘smrt fašizmu sloboda narodu’ poručujemo Grkiniću da nije sam”, kazao je Pupovac.

Povratak na Net.hr