PROTIV VUČIĆEVA PRIJEDLOGA? / Pupovac o isticanju stranih zastava: 'Naći ćemo način iskazivanja poštovanja zastavi Srbije. Nitko ne treba strahovati za to'

'Svako manifestiranje povezanosti s matičnom zemljom i važnim datumima te manjine treba biti u skladu sa zakonima zemlje u kojoj se živi', rekao je

14.9.2021.
16:45
RTL/Screenshot
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Srpsko narodno vijeće (SNV) danas iza 16.30 sati održalo je izvanrednu konferenciju za novinare povodom 15. rujna, koji se u Srbiji obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Javnosti se obratio predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

S obzirom na interes koji je izazvalo obilježavanje Dana jedinstva, slobode i zastave u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, BiH, i s obzirom na izjave koje su se oko toga počele pojavljivati, Pupovac je rekao da su danas organizirali sastanak svih srpskih organizacija koje su dio koordinativnoga tijela sa SNV-om.

"Što se tiče međunarodnih i domaćih normi koje reguliraju povezanost pripadnika nacionalnih manjina sa matičnim državama, uključivo i sa povezanost u sjećanju na važne datume koji se tiču slobodarskih tradicija, slobodarskih ratova i značajnih simbola koje pojedine zemlje imaju, kao što je zastava, mislim na simbole od posebne važnosti, to je nešto što pripada i Srbima u RH, kao što pripada Hrvatima koji žive u Republici Srbiji ili drugim manjinama koje žive izvan matičnih zemalja. To trebamo reći zbog toga što postoje ljudi koji to ne razumiju i vide kao problem", rekao je Pupovac.

"Svako manifestiranje povezanosti s matičnom zemljom i važnim datumima te manjine treba biti u skladu sa zakonima zemlje u kojoj se živi. Važno je da se otklone sve zablude. Hrvatska ima pravila o korištenju zastava drugih zemalja. To isto tako vrijedi i za Srbiju. Od velike važnosti je da svi razumijemo da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone, kao i Hrvati u Srbiji", rekao je.

Službeno priznate zastave

Naglasio je da to treba razlučiti od korištenja zastava koje manjine imaju u Hrvatskoj, a koje su službeno priznate. “To treba razlučiti od korištenja zastava koje manjine imaju u Hrvatskoj, a koje su službeno priznate i koje priznanje se temelji na odredbama ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i kojim priznanjem se onda dalje propisuje upotreba toga što je priznato kao zastava pripisuje statutima jedinica lokalne samouprave. Srpska zajednica u RH kao službenu zastavu ima narodnu zastavu Srba”, naglasio je Pupovac.

Istaknuo je da se posljednjih dana iz Crne Gore proširilo anti-srpsko raspoloženje. "Bez obzira na različita očekivanja, učinit ćemo sve da sutrašnji datum ni na koji način ne poremeti odnose u Hrvatskoj, kao ni odnose između Hrvatske i Srbije", rekao je Pupovac te dodao da će naći način iskazivanja poštovanja zastavi Srbije. 'Nitko ne treba strahovati za to', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Kao što nitko ne bi htio da se u Srbiji ističu zastave mimo zakona, tako to nitko ne bi htio ni u Hrvatskoj. Šaljemo poruku da poštujemo pravni poredak Hrvatske, kao i poredak Srbije", rekao je Pupovac.

Predsjednik Zoran Milanović je jučer poslovicom “Besposlen pop i jariće krsti” komentirao prijedlog Aleksandra Vučića da svi Srbi u svijetu 15. rujna izvjese srpske zastave.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali