banner

PREDSJEDNIK SDSS-A

PUPOVAC O GRADONAČELNIKU VUKOVARA: ‘Očekujem da Ustavni sud kaže Penavi da ne pogoršava sliku međuetničkih odnosa’

‘Očekujem da Ustavni sud sada kaže gradonačelniku Penavi i njegovim vijećnicima da razgovaraju o ovoj temi, a ne da i dalje SDSS nema sugovornika’, kazao je Pupovac

Lani, dok je još većinu u Gradskom vijeću Vukovara imao HDZ, to je predstavničko tijelo donijelo odluku da se još nisu stekli uvjeti za službenu dvojezičnost ili, kolokvijalno rečeno, uvođenje ćirilice. U međuvremenu je gradonačelnik Ivan Penava s većinom vijećnika HDZ-a napustio tu stranku, ali po pitanju službene dvojezičnosti sve je ostalo isto. Gradsko vijeće Vukovara u srijedu je ponovno izglasalo isti zaključak.

Premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj sjednici Vlade nije komentirao tu odluku vukovarskog Gradskog vijeća, dok je istodobno predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar izjavio da “Srbi trenutačno nemaju sugovornika”, piše Novi list.

GRADSKO VIJEĆE VUKOVARA: ‘Još se nisu stekli uvjeti za proširenje prava srpske manjine’

‘Politike u Vukovaru generiraju loše međuetničke probleme’

Ta je izjava neobična budući da je SDSS-ovac Boris Milošević potpredsjednik Vlade, a da je situacija čudna priznaje i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Tim više što ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica nije u srijedu izrekao niti jednu primjedbu na nastavak Penavinog odgađanja uvođenja ćirilice u Vukovaru.

“Stanje u Vukovaru itekako je predmet interesa SDSS-a. Želimo da se loši međuetnički odnosi, koje generiraju tamošnje politike, promijene. SDSS sigurno neće prestati raditi u tom smislu. S tim da je Kolar u pravu, SDSS u Vukovaru nema sugovornika. Ustavni sud je nadležnost za prava srpske zajednice u Vukovaru prebacio na lokalnu vlast”, kazao je Pupovac za Novi list.

Dodao je da to može biti političko pitanje u kontekstu funkcioniranja Vlade i koalicije HDZ-a i SDSS-a.

“Ali Ustavni sud je, što se ovog tiče, razvlastio Vladu. Mi, osim toga, našim partnerima ne sugeriramo, još manje namećemo stavove. Ostavljamo im da samo procijene što i koliko mogu. Zalažemo se za potpunu slobodu govora”, naglasio je Pupovac.

PENAVA POSJETIO PRAVOSLAVNO GROBLJE U VUKOVARU I PORUČIO: ‘Nije opcija da ove godine ne bude Kolone sjećanja’

‘Ustavni sud je centralnu vlast odmaknuo od Vukovara’

On smatra da bi se Ustavni sud trebao očitovati o utemeljenosti zaključka vukovarskog Gradskog vijeća o službenoj dvojezičnosti u tom gradu.

“Ustavni sud je omogućio da radikalna politika, ako ima većinu u Gradskom vijeću, može odgađati te stvari, a centralnu vlast je odmaknuo od Vukovara. Očekujem da Ustavni sud sada kaže gradonačelniku Penavi i njegovim vijećnicima da razgovaraju o ovoj temi, a ne da i dalje SDSS nema sugovornika. Očekujem i da mu kažu da ubuduće svojim postupcima ne pogoršava sliku međuetničkih odnosa u Vukovaru i onda na osnovi nje donosi zaključke da još nije vrijeme za proširenja nečijih prava. Neprihvatljivo je održavanje situacije da u Vukovaru kadija istovremeno i tuži i sudi. Napada na pripadnike srpske zajednice od strane pojedinih grupacija koje su na određeni način podržane gradskim proračunom, sve je više”, upozorio je predsjednik SDSS-a.

PENAVA O ODLASKU U GRUBORE: ‘Plenković i Vlada izdali su nacionalne interese’

Povratak na Net.hr