Pupovac odgovorio na predsjednikovu paljbu

shimmer fallback
17.8.2012.
9:38
Play logo

Politički reketar, monopolist na srpstvo, voditelj etnobiznisa – to su sve pojmovi koje je Ivo Josipović upotrijebio u reakciji upućenoj tjedniku Novosti za Milorada Pupovca, predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća, koje izdaje taj tjednik.

Ova nezapamćena salva optužbi u dosad nezabilježenom vokabularu našeg predsjednika događa se tjedan dana nakon što se Ivica Đikićglavni urednik lista , i to Novosti zbog tekstova koje Marko Vojković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U telefonskom razgovoru za Danas.hr Pupovac nam je dao sljedeći komentar na predsjednikove riječi:

"Bojim se da je predsjednik Republike odlučio žrtvovati naše političko prijateljstvo i do sada uspješno partnerstvo zbog svog poslovnog prijateljstva i dojučerašnjeg partnerstva u poslu s naplatom autorskih honorara, gdje želi zaštititi svoje dojučerašnje partnere od pitanja koje novinari u svojim tekstovima postavljaju o tim poslovima u tjedniku Novosti, koje izdaje Srpsko narodno vijeće.

Ušutkavanje

U tu svrhu predsjednik je odlučio formirati savez s drugačijim osobama unutar srpske zajednice, marginalnim akterima, preuzimajući njihovu ulogu, njihov jezik i sve u cilju da ušutka one koji pišu u Novostima. Također, da destruira manjinske institucije koje smo stvarali godinama kao što su SNV i SDSS i da u konačnici pokuša mene javno diskvalificirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik sve to čini u suprotnosti s Ustavom RH na koji smo i on i ja prisegli – on kao predsjednik, a ja kao narodni zastupnik", kaže nam Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović u svom pismu Novostima ni jednom riječju ne spominje Emporion i ZAMP, te "papirnatu dobit" koju ima od naplate muzičkih prava, pa smo upitali Pupovca kako to komentira.

Novinari koji nisu pristajali na pritiske

"Predsjednik Republike je odlučio mene proglasiti problemom, a ne ono što pišu Novosti. Išao je tako daleko da me proglasio autorom teksta Ivice Đikića, podcjenjujući činjenicu da su Đikić i novinari koji pišu u Novostima zbog svoje samostalnosti i slobode i ostajali bez posla ili su, da bi sačuvali volju ili slobodu, odlučili ne raditi tamo gdje se na njih vrše pritisci", kaže Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi da kao predstavnik izdavača i kao saborski zastupnik slobodu javne riječi smatra temeljem demokratskih procesa i demokratske javnosti, dok predsjednik očito ne misli tako.

"Nastoji me optužiti da ja takvim ljudima diktiram u pero riječi koje je mogao pročitati u pismu koje sam mu uputio, a na koje se on oglušio. Odlučio je u tekstu Đikića prepoznati moje pismo, pa mene pretvoriti u problem i u krivca. A to je ne samo zamjena teza, nego i tipična slika opisana u basni o odnosu vuka i janjeta", kaže Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reket

Kako ga predsjednik proziva za reketarenje bivše vlasti na polju izbornog zakona, kojim bi se SDSS stavilo u povlašteni položaj u odnosu na druge predstavnike Srba, Pupovac odgovara da će se o toj optužbi, kao i onoj da unosi razdor među Srbe i Hrvate detaljnije očitovati u vlastitom pismu, gdje će odgovoriti Josipoviću. Najprije mora proučiti Josipovićevo pismo, navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Predsjednikov je jezik potpuno nepredsjednički, pogotovo korištenje riječi reket za političko pogađanje i pregovaranje. Time je nas i druge zastupnike nacionalnih manjina etiketirao mafijaškom retorikom i na taj način dezavuirao legitimna politička pregovaranja i pogađanja, koja rade sve političke stranke koje poznaju sve demokracije, ali koje nisu reket", kaže Pupovac.

"Zbog toga se vidi da je predsjednik iz nekog razloga ne samo prevršio u jeziku, nego i u svojim unutrašnjim stanjima, koja ga od predsjednika pretvaraju u privatnu osobu, koja se iz privatnih razloga obračunava sa mnom kao predstavnikom manjinske zajednice", zaključuje Pupovac.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo