ANALIZA

PUNO TOGA SE PROMIJENILO U KORONA KRIZI: Evo kojim proizvodima cijene rastu, a kojima padaju i što se događa s plaćama

Iako su cijene u ožujku blago porasle, porasla je i prosječna plaća koja je prvi puta probila granicu od 7000 kuna, no i taj je podatak varljiv

Pandemija je značajno utjecala na cijene proizvoda i usluga, kako u svijetu, tako i kod nas. Nakon kriznog pojeftinjenja u Hrvatskoj troškovi ponovno rastu, sudeći po podacima Državnog zavoda za statistiku. RTL je analizirao kako su se tijekom koronakrize mijenjali troškovi, ali i plaće.

POVRATAK INFLACIJE I RAST CIJENA: U Hrvatskoj nije sve jednako poskupjelo, ali poznato je tko je najgore prošao; Što nam tek slijedi?

Veća poskupljenja nego pojeftinjenja

Ukupno gledano, cijene u Hrvatskoj rastu. U ožujku su porasle za 1,1 posto u odnosu na veljaču, a u odnosu na ožujak prošle godine porasle su za 1,2 posto. DZS je izračunao da su od lanjskog do ovogodišnjeg ožujka cijene zrakoplovnih karata skočile za 41 posto, goriva za 11,8 posto, poštanskih usluga za 11,6 posto, alkoholnih pića i duhana za 10,3 posto te bicikala za 10 posto.

Istovremeno su u koronakrizi neke cijene i pale. Tako je cijena motornih vozila pala za 2,3 posto, odjeće i obuće za dva posto, hrane i bezalkoholnih pića za jedan posto, pokućstvo je jeftinije za 0,7 posto, a farmaceutski proizvodi za pola posto.

PA TKO SI OVO MOŽE PRIUŠTITI? Unatoč svemu što se događa skočila cijena nekretnina, i to nemalo

60 posto ljudi radi za ispodprosječnu plaću

Najnoviji podaci DZS-a otkrivaju da je prosječna plaća u veljači dosegla 7038 kuna, što je u odnosu na isti mjesec lani više za 3,7 posto. tadaje prosječna plaća u Hrvatskoj iznosila 6789 kuna. No, prosjek je varljiv, jer više od 60 posto zaposlenih u Hrvatskoj radi za plaću manju od prosječne.

OVO SU PROSJEČNE PLAĆE U HRVATSKOJ: Velika je razlika između plaća u Zagrebu i drugdje, evo tko najviše zarađuje

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr