'Ako netko misli da se u ovome može živjeti, neka dođe pa nek živi'

Život se polako vraća u Gunju, puno je ljudi koji su došli raskrčiti svoje domove od posljedica poplava. No, kažu, ne znaju kad će i kako dobiti obećanu pomoć, jer im se još nitko nije obratio.

“Sve mi je uništeno. Imao sam tri traktora, prikolice, alat koji sam skupljao 40 godina, a sad nemam ništa. Uništena je i velika radionica za popravak i servis akumulatora. Mnogi su me pitali što sad, a ja im odgovaram: Moramo živjeti dalje. Moj pas uspio je preživjeti, deset dana je bio bez hrane i vode, bojao sam se što ću zateći kad se vratim, no on je tu, čuva kuću i dobro je. Ono što sam imao na sebi, to sam uspio spasiti, kako i automobil. Puno je bilo obećanja, no još uvijek ništa od konkretne pomoći”, priča za Glas Slavonije Bajazid Omerović.

Voda je uništila i dom Azize Račinović, čija obitelj živi samo od socijalne pomoći. “Kada smo prvi put nakon poplave došli kući, doslovno mi se želudac prevrnuo. Nadala sam se da su samo neke prostorije uništene, međutim sve je nestalo. Nisam mogla prestati plakati jer godinama skupljate i onda ostanete bez svega. Nemamo doslovno ništa, ne znamo odakle krenuti. Hoće biti pomoći? Nitko ništa ne govori, nitko nas nije obišao, prepušteni smo sami sebi”, priča Aziza.

Kuća Irene i Ratka Letića nije označena za rušenje, ali se ovaj bračni par pita kako je to moguće!? “Ako netko misli da se u ovome može živjeti, neka dođe pa nek živi. Namještaj i sve ostalo sad je ispred kuće i čeka odvoz na smeće. Zidovi su uništeni, a ja sa svojih 1.200 kuna ne mogu ništa. Obećali su pomoć, što će biti ja još uvijek ne znam, kao ni ostali”, kaže Letić koji se morao odseliti u Nijemce, jer u Gunji nema uvjeta za život.

Supružnici Petar i Jasminka Nikolić spavaju u svom dvorištu na ležaljkama za plažu. “Nismo imali izbora, željeli smo ostati u svojoj kući i polako čistiti sve što nam je poplava uništila. Kako nemamo gdje spavati, uzeli smo dvije ležaljke, spojili ih i to je sada naš bračni krevet. Šalimo se pa kad se posvađamo razdvojimo ležaljke. Ako se ne šalimo, gdje bismo završili, tolika je tuga zbog svega ovoga što je uništeno. Jedna susjeda spava na mokrom krevetu jer ne želi otići. Moja kćerka svaki dan pomaže ljudima okolo kako bi se sve vratilo u normalu, ako će to ikada biti moguće. Svakodnevno se na sav jad još borimo i s komarcima, no naoružali smo se tekućinama. Nemamo ni tople vode za kupanje, zato koristimo veliki lonac… Tužno je sve ovo, no vjerujemo da će sve ovo biti opet onako kao nekada jer smo imali jako lijepo selo”, priča Jasminka.

U Gunji je ukupno 286 kuća označeno opasnima za život. No, ta brojka će biti sigurno i veća jer se procjena nije mogla napraviti u kućama koje su najduže bile pod vodom.
http://www.glas-slavonije.hr/239231/1/Posjetili-smo-povratnike-Pomoci-nema-stanovnici-Gunje-spavaju-i-u-dvoristima

Povratak na Net.hr