PULMOLOG SRIĆA UPOZORAVA DA SMO U KRITIČNOJ FAZI: / 'Brojke izmiču kontroli, a znam i zašto je tako. Bojim se da je lockdown jedino rješenje'

'Nećemo moći zaustaviti brojku koja već ionako bukti', kazao je Srića

23.11.2020.
9:42
Sandra Šimunović/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pulmolog Saša Srića u Novom danu N1 televizije komentirao je stanje s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Kazao je kako brojke izmiču kontroli te smatra kako je jedan od glavnih problema prekapacitiran zdravstveni sustav. Naveo je i kako je popunjenost na intenzivnim odjelima oko 90 posto, zbog čega je pred medicinskim djelatnicima najizazovnije doba u povijesti.

"U sljedećih nekoliko dana, pa i tjedan dana, ta će brojka značajno rasti. Mjere su zakašnjele, nisu na vrijeme donesene i bojim se da će u ovom trenutku lockdown biti jedino rješenje koje će nam preostati", rekao je Srića.

Kritična faza

Iako smatra kako mjere nisu donesene u lošoj namjeri, donesene su prekasno te su praktički kozmetičke. "Nećemo moći zaustaviti brojku koja već ionako bukti", kazao je napomenuvši i da pacijenti ne mogu biti otpušteni prije desetog dana od onoga kad smatramo da više nisu zarazni.

"U intenzivnoj imamo oko 70 ljudi. Tu je raspoređen, uvjetno rečeno, dovoljan broj liječnika koliko je to u ovom trenutku moguće. Svaki pacijent je zbrinut sa svojim liječnikom i medicinskim sestrama. Pitanje je hoće li se ta situacija, s novim priljevom pacijenata, moći održavati", upozorava Srića.

Kazao je kako se ne može složiti s ministrom zdravstva Vilijem Berošom da zdravstveni sustav nije ugrožen.

'Đikića uključiti u Znanstveni savjet'

"On je u definitivno alarmantnoj, ako ne i u kritičnoj fazi", rekao je Srića, napomenuvši da je Ivana Đikića trebalo uključiti u Vladin Znanstveni savjet.

"Uza sve dužno poštovanje svima, mislim da se mjere zasad nisu pokazale kao dobra rješenja, zato što su, po meni, donesene relativno kasno i nije se na vrijeme reagiralo, jer se pokazalo da ova bizarna covid-19 infekcija najviše do izražaja dolazi za vrijeme jeseni i zime", zaključio je ugledni pulmolog.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali