'To je bila veoma, veoma ozbiljna politička greška", zaključio je Puhovski o potezu predsjednika Milanovića', kazao je Puhovski

Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u Newsroomu N1 televizije. Komentirao je odluku Zorana Milanovića da pristojno odbije ponudu Andreja Plenkovića da ga zamjenjuje na vrlo važnom sastanku u Bruxellesu, potom odabravši Janeza Janšu. Iz, kako je rekao, neoprezne izjave Bojana Glavaševića, Puhovski objašnjava što je u pozadini.

"Mislim da je (Milanović) pogriješio iz nekoliko razloga. Prvi su formalni. Ustav u članku 94. stavak 1. kaže da predsjednik države zastupa državu kod kuće i u inozemstvu. 99. stavak 1. kaže da predsjednik provodi vanjsku politiku s Vladom i članak 144. stavak 5. jasno kaže da Hrvatsku u Europskom vijeću zastupa predsjednik države ili Vlade. Dakle, nikakvih prepreka nije bilo i to je potpuno čudan izgovor", kazao je Puhovski i osvrnuo se na Glavaševićevu izjavu: "Ovo što je neoprezni Glavašević izbrbljao, to je vjerojatno prava istina, da Milanović nije smatrao da je dovoljno fina pozicija za njega da bude 'puki glasnogovornik'."

Puhovski je tada rekao zašto smatra da je predsjednik Milanović naprosto trebao, morao ići umjesto Plenkovića: "I treće, to je bitno, radilo se o jako važnoj sjednici, na kojoj je trebalo doći do izražaja jedinstvo (EU-a) nasuprot jednoj vrsti kancerozne tvorbe, koju u EU tvore Mađarska i Poljska. A Hrvatsku je zastupao, kako kažu u slovenskim vicevima, 'Janez Janša, premijer hrvaške dežele', jedan od dvojice ljudi u čitavoj toj ekipi, ili troje, koji imaju simpatije za te uzročnike 'raka'."

"To je bila veoma, veoma ozbiljna politička greška", zaključio je Puhovski o potezu predsjednika Milanovića.

'Jadni razlozi za opravdanje'

"Prva je bila greška Milanovića što je to odbio, druga je bila greška Plenkovića što je uzeo krivog čovjeka, a treća je greška ovih kao Bauk i Glavašević koji izmišljaju jadne razloge da bi opravdali Milanovića iz nekakvih čudnih političkih razloga", dalje je komentirao.

Puhovski je odgovorio i što misli o tome što "Bandić ne preza od velikih projekata u borbi za još jedan mandat", konkretno, o tome što je Zagreb dobio "Spomenik domovini".

"Spomenik se podiže ili nekome tko je mrtav ili nečemu što je prošlo. Prema tome, to može biti spomenik Austro-Ugarskoj, prvoj Jugoslaviji, drugoj Jugoslaviji ili NDH. Ne može biti spomenik Republici Hrvatskoj jer ona, hvala Bogu, nije prošla, ona je tu", kazao je Puhovski.

Što se tiče narednih lokalnih izbora, on i dalje smatra da je Tomašević jedini ozbiljan kandidat protiv Milana Bandića.