PTIČJA GRIPA KOD ZAGREBA: / Ministarstvo objavilo detalje, ugroženo područje u radijusu 3 kilometra oko farme pataka

Image
Foto: Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL
15.1.2017.
12:35
Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL
Play logo

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede sinoć je izolirala naselje te formirala krizni stožer. Zaražena farma i valionica odmah su zatvorene, a ugroženim područjem proglašen je radijus od 3 kilometra od farme na kojoj je virus potvrđen, priopćili su danas iz Ministartsva poljoprivrede.

Pristup farmi zabranjen, zaraženo 850 pataka i 70 kokoši

Mjesto događaja osigurava policija, a pristup farmi je zabranjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zaraženoj farmi nalazi se 850 pataka, 70 kokoši, 3.000 pačjih jaja i 16.200 kokošjih jaja. Sva perad na zaraženoj farmi bit će eutanazirana, a jaja neškodljivo uništena. U okolnom području nema ni jedne druge farme koja se bavi komercijalnim uzgojem peradi. U tijeku je popisivanje farmi u okolnim selima kako bi se utvrdio broj peradi koja se uzgaja za vlastite potrebe, radi procjene prije početka eutanazije.

Tim od 16 veterinara sutra započinje s eutanazijom

Eutanazija zaraženih životinja započet će sutra kada će tim od 16 veterinara s gravitirajućih veterinarskih organizacija i inspektora, s kompletnom zaštitnom opremom i motornim prskalicama s dezificijensima ući na zaraženu farmu i pokrenuti akciju.

Prije početka akcije, sutra oko 9 sati ispred kriznog stožera u Vatrogasnom domu u Bukevju medijima će se omogućiti snimanje priprema veterinarskog tima te izjave ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas u 17 sati, nakon što završe planirane aktivnosti kriznog stožera vezane uz procjenu proširenosti virusa, pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić izvijestit će medije o utvrđenim činjenicama, ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Inače, influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, ali nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi.

S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a najviše su pogođene Francuska i Njemačka. Za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije zaražene peradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo