KOMENTAR MENTALNE TRENERICE

PSIHOLOGINJA OTKRIVA ZAŠTO SE HRVATI PLAŠE ZARAZE: ‘Ovaj strah je bliži onome za vrijeme rata, no bombe nisu toliko glasne…’

Psihologinja smatra da osobe koje krše samoizolaciju to ne rade namjerno već iz neznanja te da bi ih trebalo razumjeti jer su ‘tolerancija, ljubav i prihvaćanje važni’

Prazne police u trgovinama pokazuju da se Hrvati zaista pripremaju za samoizolaciju zbog koronavirusa, ali pokazuju i laganu paniku i strah. O tome zašto je Hrvate strah koronavirusa i zašto ne slušaju savjete struke na RTL-u je komentirala Ana Čerenšek, psihologinja i mentalna trenerica. Osim toga, psihologinja je udijelila i nekoliko savjeta koji mogu pomoći tijekom borbe protiv zaraze.

UKUPNO 65 ZARAŽENIH; Ministar nije htio govoriti o zaraženim liječnicima: ‘Situacija je malo ozbiljnija; Ja sam samo vojnik u toj priči…’

ĐIKIĆ MISLI DA CJEPIVO NEĆE BITI TAKO SKORO DOSTUPNO: Otkrio i zašto virus najmanje pogađa djecu, a dotakao se i teorija zavjere

Dok se Lijepa naša nalazi u trećoj fazi obrane od koronavirusa, građani se ipak nalaze u različitim fazama. Sada je nastupila faza suočavanja dok su na prvu to bili šok pa nevjerica. Jedni su poricali, drugi su odmah poslušali, a treći su se prepustili panici. Trenutno, nastupila je treća faza u kojoj kao da slušamo upute struke i shvaćamo da epidemija može dobro proći ako se pridržavamo određenih pravila. Psihologinja Čerenšek kaže da je zato važno naučiti slušati.

PSIHOLOGINJA TVRDI DA STVARANJE MEDIJSKE PANIKE ZBOG KORONAVIRUSA I NIJE TOLIKO LOŠE: ‘Možda podigne svijest građana…’

‘Sada je strah kao za vrijeme rata’

Kada se panika utišala, ljudima se popravio fokus i sada vide mnoge stvari na kojima mogu raditi, objašnjava psihologinja. Ona kaže da smo kroz povijest imali raznih zaraza, ali da je sada strah nekako sličnniji onome kao za vrijeme rata, za one koji su ga doživjeli.

“Naime, i tada smo se osjećali bespomoćno i suočavali s nečime što nismo poznavali. Danas bombe nisu tako glasne i treba im vremena da dođu do nas, možda se nismo dovoljno uplašili, ali vidimo da se ulazi u tu fazu”, rekla je Čerešnek na RTL-u te dodala da ne treba osuđivati ljude koji krše samoizolaciju. Smatra da to ne rade namjerno već iz neznanja te da bi ih trebalo razumjeti jer su “tolerancija, ljubav i prihvaćanje važni”.

‘Starijima je teže biti u samoizolaciji’

Psihologinja se osvrnula i na stariju populaciju koju je možda i teže izolirati jer će ih se morati prisilno ostaviti doma. Naravno, to nije lako, objašnjava psihologica, jer oni imaju svoje navike i dnevne rituale stoga će im se biti teško mijenjati. S druge strane, djeci je najlakše.

“No možemo svojim primjerom pokazati kako se treba ponašati i biti svjestan situacije te razgovarati”, istaknula je Čerešnek.

Ana Čerešnek ističe da se mogu vidjeti i pozitivne strane u svemu jer se sada može vidjeti koliko je važno biti prisutan u trenutku i zahvalan na onome što imamo i možemo napraviti. Isto tako, naglašava da sada ljudi mogu raditi na međusobnom povezivanju i razvijanju sebe.

STRUČNJAKINJA UPOZORAVA NA PSIHOZU OKO KORONAVIRUSA: ‘Zbog toga će više stradati psihičko nego fizičko zdravlje ljudi!’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr