PSIHOLOGINJA OTKRIVA ZAŠTO SE HRVATI PLAŠE ZARAZE: / 'Ovaj strah je bliži onome za vrijeme rata, no bombe nisu toliko glasne...'

Image
Foto: Grgo Jelavić/Marin Tironi/Patrik Macek/Pixsell

Psihologinja smatra da osobe koje krše samoizolaciju to ne rade namjerno već iz neznanja te da bi ih trebalo razumjeti jer su 'tolerancija, ljubav i prihvaćanje važni'

17.3.2020.
13:05
Grgo Jelavić/Marin Tironi/Patrik Macek/Pixsell
Play logo

Prazne police u trgovinama pokazuju da se Hrvati zaista pripremaju za samoizolaciju zbog koronavirusa, ali pokazuju i laganu paniku i strah. O tome zašto je Hrvate strah koronavirusa i zašto ne slušaju savjete struke na RTL-u je komentirala Ana Čerenšek, psihologinja i mentalna trenerica. Osim toga, psihologinja je udijelila i nekoliko savjeta koji mogu pomoći tijekom borbe protiv zaraze.

Image
U KB DUBRAVA ZARAŽEN JOŠ JEDAN LIJEČNIK; /

Hrvatska će postupno zatvarati kafiće i restorane; Srbija uvodi policijski sat

Image
U KB DUBRAVA ZARAŽEN JOŠ JEDAN LIJEČNIK; /

Hrvatska će postupno zatvarati kafiće i restorane; Srbija uvodi policijski sat

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se Lijepa naša nalazi u trećoj fazi obrane od koronavirusa, građani se ipak nalaze u različitim fazama. Sada je nastupila faza suočavanja dok su na prvu to bili šok pa nevjerica. Jedni su poricali, drugi su odmah poslušali, a treći su se prepustili panici. Trenutno, nastupila je treća faza u kojoj kao da slušamo upute struke i shvaćamo da epidemija može dobro proći ako se pridržavamo određenih pravila. Psihologinja Čerenšek kaže da je zato važno naučiti slušati.

'Sada je strah kao za vrijeme rata'

Kada se panika utišala, ljudima se popravio fokus i sada vide mnoge stvari na kojima mogu raditi, objašnjava psihologinja. Ona kaže da smo kroz povijest imali raznih zaraza, ali da je sada strah nekako sličnniji onome kao za vrijeme rata, za one koji su ga doživjeli.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Naime, i tada smo se osjećali bespomoćno i suočavali s nečime što nismo poznavali. Danas bombe nisu tako glasne i treba im vremena da dođu do nas, možda se nismo dovoljno uplašili, ali vidimo da se ulazi u tu fazu", rekla je Čerešnek na RTL-u te dodala da ne treba osuđivati ljude koji krše samoizolaciju. Smatra da to ne rade namjerno već iz neznanja te da bi ih trebalo razumjeti jer su "tolerancija, ljubav i prihvaćanje važni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Starijima je teže biti u samoizolaciji'

Psihologinja se osvrnula i na stariju populaciju koju je možda i teže izolirati jer će ih se morati prisilno ostaviti doma. Naravno, to nije lako, objašnjava psihologica, jer oni imaju svoje navike i dnevne rituale stoga će im se biti teško mijenjati. S druge strane, djeci je najlakše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No možemo svojim primjerom pokazati kako se treba ponašati i biti svjestan situacije te razgovarati", istaknula je Čerešnek.

Play logo

Ana Čerešnek ističe da se mogu vidjeti i pozitivne strane u svemu jer se sada može vidjeti koliko je važno biti prisutan u trenutku i zahvalan na onome što imamo i možemo napraviti. Isto tako, naglašava da sada ljudi mogu raditi na međusobnom povezivanju i razvijanju sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo