banner

'ŽIVIMO U ČUDNIM VREMENIMA'

STRUČNJAKA JE ZGROZILA JEDNA STVAR OKO NAPADA NA MARKOVU TRGU: ‘Zastrašujuće, to vodi do ponavljanja sličnih djela’

Psihijatar Herman Vukušić otkrio je što je moglo nagnati 22-godišnjeg Danijela Bezuka da ispali nekoliko rafala na Markovu trgu i rani policajca, a potom si oduzme život; no još su ga više šokirale poruke podrške na društvenim mrežama

Nakon što je u ponedjeljak rafalnom paljbom po Markovu trgu ranio policajca, a potom si na Jabukovcu oduzeo život, 22-godišnji Danijel Bezuk dobio je ogromnu podršku za svoj čin na društvenim mrežama. To zabrinjava psihijatra Hermana Vukušića koji je otkrio kako je motiv za napad vjerojatno povezan s ratnim stradanjima.

“Kada govorimo o ovom slučaju, počinitelj je dijete hrvatskog branitelja i ako se ne varam stric mu je stradao kao jedan od HOS-ovih heroja u Vukovaru. Dakle, radi se o mladoj osobi koja je odrastala vezana uz rat i ratne traume, i nadovezao bih se na kolegu Urlića, možemo govoriti o transgeneracijsokm učinku traume. To je nešto s čim smo se dugo bavili i smatram da polako i na ovaj način uzima svoj danak”, rekao je Vukušić u RTL Direktu.

OVO JE NAPADAČ (22) S MARKOVOG TRGA: Ranio je policajca, objavio status na Facebooku pa se ubio; otkriven i mogući motiv napada

NI PRIJATELJIMA NI OBITELJI NIJE JASNO ‘ZAŠTO?’: Bližnji mladog napadača: ‘Bio je miran i veseo, kad god sam ga sreo imao je osmijeh…’

Viši nivo frustracija

Mladić je nakon pucnjave, a prije samoubojstva na Facebooku napisao status: “Dosta je bilo prijevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti.” Vukušić smatra da se u tonu te objave može iščitati i širi društveni kontekst, koji je pogotovo izražen u vrijeme kada frustracije češće izlaze na površinu.

“Svakako da ima širi kontekst i teško je spekulirati što je konkretno počinitelja Danijela navelo na taj čin. Nemojmo smetnuti da živimo u čudnim vremenima, pogotovo građani grada Zagreba koji su uz pošast pandemije proživjeli i potres. Kolege i ja upozoravamo zadnjih nekoliko mjeseci da je opći prag tolerancije puno niži, dok je prag psihosocijalnih frustracija puno viši. Nažalost, to stvara klimu u kojoj ovakvih slučajevima ima, iako rjeđe nego drugdje”, izjavio je Vukušić.

ŠTO JE NAPADAČ S MARKOVOG TRGA OBJAVLJIVAO NA SVOM FEJSU? ‘Da sam barem jedan od njih, da skidam Srbe’… pisao i o ‘nepravdi u Haagu’

Užasavajuće poruke podrške

Držeći se društvenih mreža, psihijatra užasavaju poruke podrške koje je Bezuk dobio i u kojima ga se slavi poput heroja. Smatra da takvi komentari mogu dovesti do ponavljanja sličnih djela, a osvrnuo se i na trostrukog splitskog ubojicu, Filipa Zavadlava.

“Meni su takve poruke zastrašujuće kao i sam čin. Moglo je stradati puno nevinih ljudi. Reakcije na društvenim mrežama, bez obzira na empatiziranje s počiniteljem iz ovih ili onih razloga, to se nikako ne smije opravdati. Meni je drago, i zahvalan sam odgovornima, da je veoma brzo zatvoren njegov profil na Facebooku, što inače nije slučaj. Mislim da je u slučaju Zavadlava profil živio još dan ili dva i bio svojevrsni oltar tom činu i njemu kao mučeniku. Komentari su zastrašujući psihološki, emotivno, moralno, ali su i opasni jer takva klima vodi do repeticije sličnih djela”, zaključio je psihijatar.

PSIHOLOG ZGROŽEN: ‘Ljudi slave teroristički čin. Pogledajte smeće koje dobivamo svakodnevno u javnosti…’

Povratak na Net.hr