PRVO PIJANSTVO: / Čak 85 posto maloljetnika probalo je alkohol, djevojke više od dječaka

U posljednjih 12 mjeseci čak 85 posto mladih probalo je neko alkoholno piće - upozoravaju hrvatski liječnici.

28.10.2015.
6:29
PIXSELL, Vjeran Žganec Rogulja
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Podaci dobiveni istraživanjem govore da je 31 posto maloljetnika u trgovini uspjelo kupiti pivo, a 24 posto njih vino. također se pokazalo da djevojke više piju od mladića. A zbog ovih je zabrinjavajućih podataka pokrenuta akcija 'Uključi savjest - ponekad djeci treba reći ne'.

Pijući, mladi oponašaju starije

O ovom zabrinjavajućem fenomenu u Dnevniku Nove TV govorio je dr. Ante Bagarić, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za bolesti ovisnosti, tvrdeći da mladi piju alkohol jer time oponašaju starije.

"Mlada osoba se u svim segmentima svog emocionalnog života, koji je najvažniji dio života svake osobe, ugleda i tako raste od prvog mjeseca, prvog dana svog života... ugleda se i tako je i ovo s alkoholom - vidi kako stariji piju, vidi zašto oni piju i tako već rano negdje od 10., 11., 12. godine počinje oponašati u svim dijelovima pa tako i u ovome koji je, nažalost, nepovoljan", kaže dr. Bagarić.

Djevojke su dosad bile pametnije

Na pitanje kako to da djevojke piju više od mladića i on je ostao zatečen rekavši da je to podatak kojeg prvi puta čuje u svojoj praksi.

"Kada sam ja počeo prije 20 godina raditi kao psihijatar, svega 10 do 15 posto cura je pilo u odnosu na muškarce i tada sam ja u jednom intervjuu rekao da su žene pametnije od muškaraca. Dakle, što se nas tiče koji radimo s ovisnicima to je i danas točno, žene su pametnije jer manje piju, manje piju duže vremena, ali nažalost ovi podaci koji su najnoviji pokazuju možda da više ne bi mogli izvući takav naslov", kaže on.

Prvo pijanstvo opasno po život

Posljedice takvog ponašanja bit će, kaže, teške i vidljive tek kasnije. One najveće mogu biti i katastrofalne jer je mladi mozak vrlo osjetljiv na alkohol. Većina umrlih od izravne posljedice trovanja alkoholom su mladi ljudi.

Dr. Bagarić upozorava da su mladima zbog konzumiranja alkoholnih pića mozak, živčani sustav i srce najugroženiji.

"Mladi su ljudi u opasnosti da umru od prvog pijanstva, ali veći je problem što se oni navikavaju i što oni zastaju u emocionalnom razvoju i to ćemo tek vidjeti za 10, 15, 20 godina", zaključuje.

Dnevnik.hr / Danas.hr

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali