TAJNI DOKUMENTI

PRVI ULAZ U ČUVANE PROSTORIJE DRŽAVNOG ARHIVA: Skrivaju li spisi tajne komunističkog režima?

Za pogledati posebno čuvane dokumente Saveza komunista, UDBE ili JNA trebaju posebne dozvole.

Tajni dokumenti CK SKH čuvaju se u Hrvatskom državnom arhivu. Većina materijala imaju ograničenje za korištenje pa se za pristup istima treba tražiti dozvola SDP-a, a oni je, tvrde povjesničari, rijetko izdaju.

‘Nedavno sam tražio dokumente iz 71′ za koje se mora tražiti dozvola SDP-a i onda to traje i često SDP odbije, pri čemu sam siguran i znam da u tim dokumentima nema ništa osjetljivo ni problematično za osobe koje su još žive’, rekao je povjesničar na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Hrvoje Klasić za RTL.

No, odvjetnik ubijenog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića imao je više sreće. Osam mjeseci nakon zahtjeva dobio je odobrenje za pregled arhive, ali ipak nije našao sve što je očekivao.

Fale neki spisi

‘Mi smo gledali razdoblje 1982. – 1984., održalo se oko 180 sjednica, a polovica spisa fali. Fali spis cijele sjednice’, kazao je odvjetnik Siniša Pavlović.

Odvjetnik smatra kako je problem s materijalima nastao još prije nego što je građa stigla u Hrvatski državni arhiv.

‘Dva su razloga. Jedan je da je prije pročišćeno, a drugi da puno toga u arhiv nije ušlo’, smatra Pavlović.

Otvaranje arhive definitivno bi povjesničarima olakšalo posao. No, Tvrtko Jakovina smatra da se cjelovita slika može dobiti tek kada se savezna građa donese iz Beograda u Zagreb.

‘Jedan dio materijala, oni godinama su spremni u kopijama nama ustupiti kao što su Slovenci uzeli to trebamo otići uzeti i staviti u Hrvatski državni arhiv, jer to je također naša građa’, kaže Jakovina.

Ne treba očekivati previše od otvaranja arhiva

Povjesničari napominju i da nakon što se arhiva otvori ne treba očekivati previše.

‘Rad u arhivu je rijetko usporediv sa senzacionalnim otkrićima u kojima vam se vrti u glavi’, kaže Jakovina.

‘Najspektakularnije i najosjetljivije će se naći u građi sekretarijata unutarnjih poslova, a to je predano i dostupno u HDA’, kaže Klasić.

No, dio u toj građi nedostaje. Jednom kad se bude moglo zaviriti u ove, zasada tajne spise, rasvijetlit će se dio tajni komunističkog režima. Ipak, odgovore na sva pitanja teško će se moći dobiti.

Povratak na Net.hr