Prvi stranac koji je dobio stalni posao na hrvatskom fakultetu

Novi predavač na Fakultetu političkih znanosti Cody Brown doktorirao je na temu Domovinskog rata, a u Hrvatsku je iz SAD-a preselio zbog supruge Silvane.

Kako javlja Jutarnji list, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu (FPZG) nedavno je napravio veliki korak u svojoj internacionalizaciji i prvi put u radni odnos primio osobu koja nema hrvatsko državljanstvo. Naime, u konkurenciji 10 kandidata za nastavnika engleskog jezika izabran je Amerikanac dr. Cody McClain Brown (35).

“Kao stranac zaposlen na Sveučilištu u Zagrebu, sada sam ‘čudo’. No, Hrvatska je dio EU i globalnog svijeta u kojem je posve normalno da fakulteti budu internacionalni”, kaže Cody Brown. Rođen u Tulsi u državi Oklahoma, Cody Brown diplomirao je engleski na Sveučilištu Loyola u New Orleansu i magistrirao politologiju na Državnom sveučilištu Oklahoma. Doktorirao je na Sveučilištu Kanzas na temu “Zašto su se borili: Razlozi sudjelovanja u ratu u Hrvatskoj”.

Intervjuirano dragovoljce

“U Hrvatsku sam došao zbog supruge Silvane. Upoznali smo se u Oklahomi, gdje je ona bila na stipendiji ‘Ron Brown’. Zatim sam dobio Fulbrightovu stipendiju na FPZG-u, a moj domaćin na fakultetu bio je prof. Dejan Jović“, ispričao je Brown koji je u sklopu svoga doktorata intervjuirao tridesetak dragovoljaca Domovinskog rata iz Dalmacije, Slavonije i Zagreba.

Kako je postao otac djevojčice Mare, Cody Brown odlučio je svoj novi dom zasnovati u Hrvatskoj.

O životu u Hrvatskoj Cody Brown piše i vrlo popularni blog, a ovoga tjedna u izdanju Algoritma bit će objavljena i njegova knjiga “Propuh, papuče i punica”.
http://www.jutarnji.hr/-ja-sam-prvi-stranac-koji-je-dobio-stalni-posao-na-hrvatskom-fakultetu-/1200057/

Povratak na Net.hr