RAT S KOMUNALCIMA

PRVI PUT POLAGALI STRUČNE ISPITE: Evo što moraju znati hrvatski pogrebnici

Pogrebnici su ovih dana prvi put polagali stručne ispite za posao koji obavljaju. Potreba za tim nije ih razljutila. Veći su im problem komunalci čiji su djelatnici pristupili ispitu, iako već od idućeg mjeseca te djelatnosti neće smjeti obavljati.

Pogrebnici su ovih dana prvi put polagali stručne ispite pri Obrtničkoj komori. Iako neki rade već godinama i znaju sve o poslu kojim se bave, morali su još jednom utvrditi gradivo pa su tako morali pokazati znanje kad je riječ o odijevanju pokojnika, ponašanju prema ožalošćenima. No bilo je i nekih novih detalja zbog izmijenjenih zakonskih propisa po kojima tako u slučaju ekshumacije trebaju imati limeni lijes dok je ranije bio dozvoljen drveni, piše Dnevnik.hr.

“Smatram da nema tu zamjerke nama u radu, da nema nikakvog poboljšanja. Mi se ne ponašamo s pokojnicima kao da su vreće. Znači uvijek imamo taj pijetetan pristup”, ustvrdio je predsjednik Udruge pogrebnika Damir Sapanjoš.

Komunalci krše zakon

No, pogrebnici se ne bune zbog obveze polaganja ispita već zbog činjenice da su taj ispit polagali i djelatnici komunalnih poduzeća koji se od idućeg mjeseca pogrebništvom ni ne smiju više baviti.

“Komunalci opet ne poštuju zakon. Nego naš i vaš novac, novac građana, što je došao namjenski preko komunalnih računa, oni uplaćuju za gospodarski sustav ispita, što nije u skladu sa zakonom”, pojasnio je Sapanjoš.

Komunalne tvrtke će tražiti promjenu zakona kako bi se i dalje mogle baviti pogrebničkim djelatnostima pa su u dobroj vjeri djelatnicima platili 1.500 kuna za stručno usavršavanje.

‘POKOPAO SAM PREVIŠE BEBA’: Egipćanin više nije mogao gledati hladnjače pune tijela

Povratak na Net.hr