ODNOSI U POLITIČKOJ ARENI

PRVI POSTIZBORNI CRODEMOSKOP: Plenković prestigao Kolindu i postao najpozitivniji političar, pogledajte odnos snaga stranaka nakon izbora

Prvo redovito poslijeizborno mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u razdoblju između 3. i 5. listopada, pokazuje nekoliko vrlo zanimljivih podataka o odnosima u političkoj areni.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 56-62%), na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 30,6 posto dok je SDP na drugom mjestu s izborom od 27 posto. Na trećem je mjestu Most s 10,8 posto, dok je četvrti Živi zid s 5,4 posto, javlja HRT.

Dvije stranke bilježe izbor između dva i tri posto: HNS (2,8%) i HSS (2,0%). S izborom većim od jedan posto je pet stranaka: HDSSB (1,8%), BM 365 (1,7%), IDS (1,4%), Pametno (1,4%), HSP AS (1,1%). Još su dvije stranke s izborom većim od pola posto: HSU (1,0%) i HSLS (0,8%). Ostale stranke bilježe izbor od 1,7%, dok je 10,3% neodlučnih.

ŠEFU HDZ-a VIŠE NIJE POTREBAN MOST: Plenković prikupio 77 potpisa i može postati mandatar?!

Andrej Plenković na vrhu ljestvice

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara je vjerojatni mandatar za premijera, Andrej Plenković s izborom od 21,9 posto (prema 13,4% iz rujna). Drugo mjesto drži “nitko” (niti jedan političar kao zaseban odgovor) s izborom od 18,2 posto (prema 14,1 posto iz rujna). Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je na trećem mjestu s izborom od 14,3 posto (prema 15,9 posto iz rujna), dok je Zoran Milanović četvrti s izborom od 8,2 posto (prije mjesec dana 15,6 posto).

 

Među deset političara još su Tonino Picula, Anka Mrak Taritaš, Božo Petrov, Ivo Josipović, Milan Bandić i Tihomir Orešković.

PLENKOVIĆU NI NE TREBA MOST? Četiri člana Bandićevog kluba dali potpise, očekuju se još dva

Što građani misle o Mostovim uvjetima…

U ovomjesečnom istraživanju dio istraživanja odnosio se na percepciju mogućnosti dogovora HDZ-a i Mosta o sastavljanju nove Vlade. Više od tri četvrtine građanki/građana misle da će se ove dvije stranke dogovoriti o sastavljanju Vlade.

Zanimljiv je i odnos prema ispunjavanju sedam zahtjeva (uvjeta) Mosta. Svega 16,8 posto ispitanika podržava ispunjavanje svih Mostovih uvjeta, dok ih 45,8 posto smatra da neke od njih treba provesti, a da su neki neprovedivi. Svega 9 posto ispitanika smatra da sve Mostove uvjete treba odbiti. Da ih ne zanimaju pregovori HDZ-a i Mosta odgovorilo je 18,4 posto ispitanika, dok ih 10,1 posto nema stajalište o ovoj temi.

ŠEF HDZ OTKRIO KOJI MU JE PLAN B: Plenković spomenuo mogućnost 76 potpisa bez Mosta!

Smjer kretanja zemlje podupire 23,7 posto građanki/građana (u odnosu na 23,0 posto u rujnu), dok ih 59,6 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (u odnosu na 60,2 posto iz rujna). Ne zna njih 16,8 posto. Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a (51,6%) i Mosta (39,2%). Glasači SDP-a su znatno rjeđe društveni optimisti (20,3%).

plenkovic487-petrov

Najvažnija tema ili događaj mjeseca

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca jedna se tema posebno izdvojila: izbori za Sabor najvažnija je tema za 53,7 posto hrvatskih građana/građanki. Pregovori oko sastavljanja Vlade HDZ-a i Mosta najvažnija je tema za 15,7 post građana/građanki, dok je uspješna turistička sezona najvažnija tema za 7 posto građana/građanki.

Tri su događaja zabilježila izbor veći od 3 posto: ostavka Zorana Milanovića i kampanja za novog predsjednika SDP-a (6,5%), ekonomska kriza i iseljavanje mladih (4,4%), prosvjedi studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu ( 3,9%). Još su tri teme s izborom iznad 1 posto: referendum u Republici Srpskoj u BiH (2,4%), sukobi u HSS-u i Živom zidu (1,7%), dobri ekonomski pokazatelji (1,0%).

Povratak na Net.hr