VELIKO ISTRAŽIVANJE

PRVI POSLIJEIZBORNI CROBAROMETAR: Mjesec dana nakon izbora HDZ uvjerljivo najpopularniji

Mjesec dana nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, Nova TV u suradnji s agnecijom Ipsos objavila je prvo poslijeizborno mjesečno itsraživanje, Crobarometar, prema kojem HDZ uživa uvjerljivo najveću podršku građana.

Istraživanje je na uzorku od 977 punoljetnih građana provedeno od 1. od 18. listopada, kada je Hrvatski sabor bio konsituiran, a vodili su se pregovori HDZ-a i Mosta te je bilo prilično izvjesno da će novi mandatar vlade biti Andrej Plenković.

HDZ uvjerljivo ispred SDP-a, Most treći

HDZ listopad završava, odnosno počinje na vlasti s potporom od 35,3 posto birača. Daleko iza njih je SDP koji trenutačno, osim što bira novog predsjednika, uživa potporu od 25,4 posto birača.


Most nezavisnih lista je trenutačno s potporom od 9,9 posto, Živi zid uživa potporu od 5,1 posto, a Stranka rada i solidarnosti Bandić Milan 365 mjesec završava s potporom od 4,1 posto ispitanika. HNS ima potporu od 2,9 posto, a IDS od 2,6 posto. Stranka Pametno je listopad završila s potporom od 2,4 posto, a HSU s 2,2 posto.

Ostale su stranke ispod 2 posto, pa je tako HSS na 1,4, HDSSB na 0,9, Promijenimo Hrvatsku na 0,3, a HSLS na 0,1. Za neku drugu stranku glasalo bi 1,5 posto birača dok je neodlučnih 5,8 posto ispitanika.

NOVI CROBAROMETAR: Dvije najveće stranke gotovo izjednačene, Most definitivno treći

Predsjednicu podržava 59 posto građana

Rad predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović odobrava većina građana ili njih 59 posto, a ne odobrava 31 posto. Ne zna, njih 10 posto.

Rad predsjednice odobrava 91 posto birača HDZ-a, a ne odobrava 59 posto birača SDP-a. Predsjednica ima potporu i među 73 posto birača MOSTA ali i 63 posto birača Živog zida.

NA IZBORE NEĆE IZAĆI ČAK ČETVRTINA BIRAČA? Evo tko su najomraženiji hrvatski političari

Milanović najmanje simpatičan biračima

Kolinda Grabar Kitarović ostavlja pozitivan dojam kod 65 posto ispitanika, a istovremeno negativan kod 29 posto njih. Andrej Plenković pozitivan dojam ostavlja kod 63 posto, negativan kod 24 posto ispitanika.
Nakon toga ide cijeli niz ostalih i na začelju s prevladavajućim negativnim dojmom su Božo Petrov 46 posto, iako kod 45 posto ljudi ima pozitivan dojam i Zoran Milanović kojeg simpatizira tek 30 posto ispitanika, a negativnu ocjenu mu daje čak 64 posto ispitanika.

ZAŠTO SU SE REZULTATI IZLAZNIH ANKETA RAZLIKOVALI OD STVARNIH? Poznati profesor objasnio gdje je Milanović izgubio mandate

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr