Posljednji dani kalendarskog završetka zime i prvi proljetni bit će neuobičajeno hladni za ovo doba godine pa će osjet ugode nerijetko biti u kategoriji vrlo hladno. U većini Hrvatske u petak će biti više sunčanog vremena, no i dalje uz promjenjivu naoblaku na kopnu može biti mjestimičnih kratkotrajnih prolaznih oborina, piše HRT.

Od subote do ponedjeljka ponovno će biti oblačnije s povremenom kišom, ponegdje i susnježicom i snijegom, uz umjeren, na udare mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu će puhati većinom još jača bura, vjerojatno na nekim lokacijama i s orkanskim udarima. Prema sredini novog tjedna manje oblaka, posebno na moru, gdje će bura postupno oslabjeti.

Današnja prognoza

U petak na istoku zemlje više sunčanog vremena nego u četvrtak, no i dalje neće biti posve stabilno pa je mjestimice moguća slaba kiša, a osobito u noći i ujutro i susnježica ili snijeg. Dnevna temperatura će, uz ponegdje umjeren sjeverozapadni vjetar, porasti do vrijednosti između 6 i 9 stupnjeva.

Podjednako će biti i u središnjoj Hrvatskoj. Jutro će vjerojatno biti malo hladnije nego u četvrtak s najnižom temperaturom od -3 do -1 °C, uz mraz. Premda uglavnom sunčan dan, u petak je, od sredine dana, moguća kratkotrajna prolazna kiša, a puhat će mjestimice umjeren sjeveroistočnjak.

Sjeveroistočnog će vjetra biti i u gorju, a na sjevernom Jadranu bura, slaba i umjerena, koja će u prvom dijelu dana biti na udare mjestimice jaka, potom popodne ponegdje sjeverozapadnjak. Na obali i otocima uglavnom sunčano, a u Lici i Gorskom kotaru promjenjivo oblačno. Mjestimice je moguć poneki pljusak kiše ili snijega, vjerojatnije u gorju, no nije isključen i rijetko na obali. Temperatura zraka podjednaka kao u četvrtak.

Pretežno sunčano bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, pred kraj dana uz naoblačenje. Sredinom dana i popodne nije isključena mogućnost ponekog lokalnog pljuska, uglavnom u Zagori. Nakon jutarnje bure, sredinom dana i poslijepodne okrenut će na zapadni i jugozapadni, na otvorenome sjeverozapadni vjetar. Temperatura danju između 9 i 13 °C.

Sunčano će prevladavati na krajnjem jugu Hrvatske, tijekom poslijepodneva uz postupan porast naoblake. Puhat će bura, mjestimice moguće i jugo, a u drugom dijelu dana sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najviša temperatura između 11 i 14 °C."

Do ponedjeljka još hladnije i vjetrovitije

Na kopnu će tijekom sljedeća tri dana biti većinom oblačno, uz povremenu kišu pa i susnježicu i snijeg, uglavnom u subotu te u prvom dijelu nedjelju. Puhat će umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Zadržat će se razmjerno hladne temperature.

Na Jadranu će također biti vjetroviti, gdje će, zbog jake i olujne bure, biti izraženiji osjet hladnoće. Moguća je mjestimična kiša u subotu, na jugu i u nedjelju. Sunčanije vrijeme predviđa se na sjevernom Jadranu.