SVE JE PUSTO

PRVI DAN S NAJSTROŽIM MJERAMA U HRVATSKOJ: Građani ove županije negoduju: ‘Torbicu mogu kupit za ženu, a ne mogu kupit sebi nešto’

U Primorsko-goranskoj županiji od danas su na snazi nove mjere, koje, između ostalog, uključuju i dvotjedni lockdown. Riječki Korzo ovog kišnog ponedjeljka bio je prazan, a građani nisu zadovoljni odlukama lokalnog Stožera

Od danas su na snazi strože protuepidemijske mjere u Primorsko-goranskoj županiji te je područje te županije u dvotjednom lockdownu. Zatvorene su terase kafića i restorana, zabranjena javna događanja i okupljanja, a od trgovina su otvorene jedino one s prehrambenim proizvodima, i to od 6 do 19 sati. Također, uvedene su i posebne mjere za školarce.

Lokalni stožer ponavlja da se zatvaranjem pokušava smanjiti izvor zaraze i na taj način rasteretiti pritisak koje bolnice imaju u ovom trenutku, ali i pokušati spasiti turistička sezona. Poslodavci, pak, negoduju, budući da se njihovi objekti zatvaraju po tko zna koji put. Nadaju se kako će prvi lokalni lockdown za ovu županiju biti ujedno i posljednji.

“Mislim da bi se trebalo držat još nekih mjera, kao što je danas, neki lockdown”, rekao je Benjamin Šustar iz Rijeke za RTL Danas. “Torbicu mogu kupit za ženu, a ne mogu kupit sebi nešto, to nema logike. S druge strane muzeji, kad smo već kod toga, u muzej ide jako malo ljudi nažalost, a oni su zatvoreni. A u trgovački centar, evo na, robna kuća otvorena ne može se ući unutra, ne slažem se baš s ovim mjerama”, rekao je Mladen Kučan.

ŠEF PRIMORSKO-GORANSKOG STOŽERA PRIZNAO: ‘Teško je pogoditi prave mjere’

TRGOVINE S ODJEĆOM ZATVORENE, A ONE S BIJELOM TEHNIKOM RADE: Riječki epidemiolog pojasnio što žele postići s takvom mjerom

HUP traži ocjenu ustavnosti odluke lokalnog Stožera

S novim, strožim, mjerama se ne slažu ni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca te traže preispitivanje odluke lokalnog stožera, smatrajući je diskriminatornom i protuustavnom.

“Apsurd je, kojeg mi ne možemo slijediti, odnosno ne možemo slijediti logiku takve odluke, to je čisti gubitak za nas trgovce odjećom i obućom i mogu samo ponovit da hitno tražimo ukidanje donesene odluke”, rekao je Ante Rimac iz HUP-Udruga trgovine.

Terase kafića ponovno su zatvorene, može se tek kupiti kava za van. “Da je situacija normalna do sad bi se prodalo nekih pedesetak kava, danas ne očekujem da će biti ni približno blizu, dakle triput manje, ako ne i više“, rekla je Dubravka Jurić, voditeljica jednog riječkog ugostiteljskog objekta.

Ovog tjedna županija je u onim školama čiji je osnivač, učenike prebacila na online nastavu, a Grad Rijeka ipak je svojim učenicima preporučio dolazak u školu, odnosno dao je preporuku za nastavu dok su ravnatelji riječkih škola mogli birati. Ravnatelj škole na Pehlinu rekao je kako je zdravlje djece prioritet te se odlučio za online nastavu. Ipak, fizički u školu mogu doći djeca čija oba roditelja rade. “Ali smo i već u fazi pripremanja i anketiranja roditelja da vidimo kako će bit idući tjedan” rekao je Željko Šimunić, ravnatelj Osnovne škole “Pehlin“ Rijeka.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr