DOSTA JASNA PORUKA

PRVI ČOVJEK SPLITA POLOŽIO VIJENAC PALIM PARTIZANIMA: ‘Poklonio sam se hrabrim momcima koji su se borili za slobodu svog kraja’

Povodom 76. obljetnice stradanja i strijeljanja mladića Prvog splitskog partizanskog odreda, koji su kopačke zamijenili borbom protiv fašizma, na spomen ploču na Plokitama postavljeni su vijenci.

Grad Split, splitski antifašisti, SRP, Vedra i SDP, RNK Split te brojni štovatelji su se poklonili palim borcima.

‘Došao sam se pokloniti hrabrim momcima koji nisu niti jedan trenutak kalkulirali i izašli su doslovce goloruki se boriti za oslobođenje svoga kraja, Splita i Dalmacije i domovine Hrvatske’, kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je osobno položio vijenac. Na vijencu iz Banovine je pisalo ‘Palim partizanima Prvog splitskog odreda’.

Opara: ‘Antifašizam je utkan u Ustav’

Na pitanje hoće li se sada promijeniti odnos prema ovim žrtvama i njihovoj antifašističkoj borbi Opara je odgovorio: ‘Ne može se govoriti o valorizaciji ili omalovažavanju žrtava na osnovu jednog čovjeka ili dužnosnika’. Naglasio je kako je antifašizam utkan u Ustav te da mu je posebno  zadovoljstvo da je bio najmlađi zastupnik ’90. godine kad je donošen Ustav i kad je nedvojbeno jasno stavljeno na kojim je tekovinama Hrvatska sazdana.

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE: Kako je u šumi Brezovica započeo otpor fašizmu i nacizmu u okupiranoj Europi

‘Važna sastavnica je sudjelovanje na pobjedničkoj strani snaga koje su pobijedile totalitarni režim koji je zavio u crno u Europu i svijet. Nakon 76 godina opet ponavljat tu priču i objašnjavati nekome neke zareze, neke pridjeve i iz toga izvlačiti neke teze je po meni naporno i nepotrebno’, prenosi riječi splitskog gradonačelnika Dalmatinski portal.

Povratak na Net.hr