PROVJERITE TEKUĆE RAČUNE, HAKERI SU NAPALI: / Pokrali su novac klijenata RBA i Splitske banke

Image
Foto: Pixsell

Poneki klijenti Splitske banke i RBA prošlog su tjedna pokradeni tijekom masovnog 'skimminga' bankomata.

25.10.2017.
12:59
Pixsell
Play logo

RBA je u nedjelju klijentima zbog krađe podataka masovno blokirala kartice, a ljudi o tome nisu bili niti obaviješteni, navodno zbog razmjera hakerskog napada, piše Večernji. Klijenti su za krađu saznali nakon što su neuspješno pokušali podići svoj novac. Tek su danas putem SMS-a dobili obavijest da se jave u RBA kontaktni centar vezano uz karticu, no dodatnog objašnjenja nije bilo.

'Pokušao sam podignuti novac na bankomatu u ponedjeljak navečer, no isplata mi je odbijena. Nazvao sam banku i dobio objašnjenje da je napad bio tolikih razmjera da nas nisu uspjeli obavijestiti, nego su samo blokirali kartice. Trajno su ih poništili i poslat će nam nove', ispričao je jedan od klijenata RBA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masovna krađa

S njegovog računa nije nestao novac, no iz banke su mu otkrili kako je došlo do masovnog 'čišćenja' novca s tekućih računa. Iznosi su prebacivani u Kinu, Indoneziju...

I Splitska banka je potvrdila napade i poručila kako su klijenti obaviješteni. One kojima je novac ukraden banka je obeštetila. Iz RBA su također poručili da su utvrdili neautorizirane radnje po pojedinim karticama protekli vikend.

Banke će obeštetiti opljačkane

Prema informacijama koje za sada imamo, radi se o postavljenim tzv. skimming uređajima na pojedinim bankomatima u inozemstvu. Odmah nakon detektiranja tih radnji, banka je onemogućila daljnju zloporabu kartica te će obeštetiti klijente kojima je otuđen novac', izjavili su u RBA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Tvrde i da su obavijestili klijente koji su možda zahvaćeni pokušajem prijevare, a obavljali su transakcije na spornim bankomatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina ostalih banaka tvrdi da se kod njih ništa slično nije dogodilo pa tako napade demantiraju u Zabi, PBZ-u, OTP-u, HPB-u...

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo