APSURDNA POGREŠKA

PROVJERITE ŠTO VAM PIŠE NA OSOBNOJ ISKAZNICI: Samo jedna riječ mogla bi jako zakomplicirati vaše putovanje

Prije putovanja unutar EU-a samo s osobnom iskaznicom, bilo bi dobro provjeriti je li ona važeća, ali ne samo to, već i sadrži li jednu riječ koja bi mogla zakomplicirati ili čak onemogućiti putovanje, kao što se to dogodilo 67-godišnjaku iz Varaždina.

Ivan Barnašić u travnju je staru osobnu iskaznicu zamijenio novom, a za nju je platio čak oko 400 kuna jer je riječ o novoj memorijskoj kartici, piše Jutarnji list.

Uskoro nova elektronička osobna iskaznica, a to će biti i kraj ‘šetkanju’ po institucijama

Kada je s novom osobnom iskaznicom putovao u Pariz, na povratku ga je dočekalo neugodno iznenađenje. Naime, na pariškom aerodromu Charles de Gaulle policajci su ga zaustavili i rekli da mu je osobna iskaznica nevažeća. Šokirani putnik je rekao da to ne može biti istina jer ju je nedavno tek izvadio, no problem je bio u jednoj riječi na iskaznici koja je bila na hrvatskom jeziku, što francuski policajci, naravno, nisu razumjeli.

PUNO JE NEVAŽEĆIH DOKUMENATA: MUP pozvao građane da provjere osobne iskaznice, prijeti kazna od 500 kuna

Naime, na mjestu gdje je na osobnoj iskaznici trebalo pisati do kada ona vrijedi, točnije, tamo gdje piše ‘vrijedi do’ i ‘date of expiry’, pisalo je ‘trajno‘. Iako je sve drugo pisalo i na hrvatskom i na engleskom jeziku, riječ ‘trajno’ bila je ispisana samo na hrvatskom pa su Francuzi mislili da je riječ o nevažećem dokumentu. Radi se o pogrešci MUP-a.

FRANCE-EGYPT-AIRLINE-GREECE

Kada se Barnašić konačno uspio dogovoriti s policajcima u Francuskoj i uvjeriti ih da mu dokument ipak niije istekao, u varaždinskoj je policiji htio riješiti taj problem, no tamo nije naišao na razumijevanje jer MUP nije bio spreman priznati svoju pogrešku. Tek nakon što je poslao pisani prigovor, službeni odgovor mu je stigao iz MUP-a, no i on je, kaže Barnašić, besmislen.

‘Odredbama Zakona o osobnoj iskaznici propisano je da se obrazac osobne iskaznice tiska na hrvatskom i engleskom jeziku i latiničnom pismu, a osobna se popunjava samo na hrvatskom. Provjerom u službenim evidencijama utvrđeno je da posjedujete važeću osobnu iskaznicu izdanu u PU varaždinskoj bez roka važenja, dakle trajno. Dakle, vaša osobna iskaznica je važeća i nije je potrebno mijenjati’, pisalo je u odgovoru policije.

Baranašić kaže da u policiji nikako ne žele priznati svoju pogrešku, a građani sa sličnim problemom moraju se snalaziti sami, kao što je to bio njegov slučaj, i to čak dva puta u Francuskoj. Odgovor policije ocijenio je ‘nevjerojatnim, apsurdnim, smiješnim i neuviđavnim’ te zaključio da je u ovakvom slučaju ipak bolje rješenje putovati s putovnicom, iako je u zemljama EU-a to omogućeno samo s osobnom iskaznicom.

Hoće li izrada osobne biti jeftinija opcija od putovnice?

Povratak na Net.hr