Novi početak za 60.000 građana: Provjerite jeste li među njima

Otpis dugova počinje danas prvim sporazumom, kojeg Vlada potpisuje s četiri velika grada. Dugovi se opraštaju za građane koji duguju do 35.000 kuna.

Oprost duga novi je početak za 60.000 građana.

Gradovi, državne tvrtke, banke i teleoperateri danas potpisuju sporazume kojima opraštaju dugove. Riječ o računima građana koji ih ne mogu platiti, a dugovanja im ne prelaze 35.000 kuna, piše Dnevnik.hr.

“Riječ je o najsiromašnijim ljudima, najugroženijima koji se u toj situaciji nisu našli svojom voljom nego najčešće zbog nekih okolnosti, gubitka radnog mjesta ili nečeg drugog, imamo dobre mehanizme da tim ljudima pružimo novu šansu, novi početak”, kaže ministrica Milanka Opačić.

Rijeka, Zagreb, Split, Osijek – u četiri najveća grada javili su se i deseci ostalih gradonačelnika koji će otpisati dug socijalno najugroženijima.

Postavljena granica

Ukupno će se praštati 35 000 kuna. Teleoperateri i banke – 10.000 kuna, a poduzeća u državnom vlasništvu do 25.000 kuna.

“Negdje smo morali postaviti granicu, ovo je mjera namijenjena za najsiromašnije, ne smijemo poslati krivu poruku, a to je da se svi dugovi mogu oprostiti i da ne treba plaćati dugove pa ćemo ih onda oprostiti”, kaže Opačić.

No računica u otpisu duga je itekako stroga. Dug će se praštati primateljima socijalne pomoći ili samcima s primanjima do 2.500 kuna na mjesec, odnosno 1.250 kuna po članu kućanstva. No samo onima koji nemaju drugu nekretninu, imovinu koju mogu prodati ili primjerice ugovor o stambenoj štednji.

Jednostavna procedura

Plan dakle postoji, u otpis se uključuje sve više gradova, no hoće li se građani snaći? Zbog ovako detaljnih kriterija mnogi su možda zbunjeni, međutim cijela procedura je sasvim jednostavna i sastoji se od svega jednog ili dva koraka, a može se riješiti na najviše jednom ili dva mjesta.

Ono što će riješiti brojne dileme jest taj popis dužnika. Svatko će na internetskim stranicama Fine, ali i osobno u poslovnicama Fine moći provjeriti nalazi li se na tom popisu, odnosno ostvaruju li te kriterije za otpis duga.

Nakon toga potrebno će biti ispuniti jedan zahtjev za otpis dugova, koji se proteže na 10 stranica i dosta je detaljan. Tu se moraju navesti sve nekretnine, osobe koje žive s vama u kućanstvu, umjetnička djela, čak i poljoprivredni strojevi.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/video-provjerite-kako-doznati-hocete-li-zadovoljiti-kriterije-za-oprost-dugova—369049.html

Povratak na Net.hr