RODITELJI NA NOGAMA

“PROTUUSTAVNA ODLUKA”: Majka i dijete zbog tate stranca vrtić bi umjesto 400 trebali platiti 2150 kuna!

Deset obitelji iz Viškova boravak djece u vrtiću od ove bi godine trebali plaćati pet puta više nego dosad. Općina je donijela odluku da će sufinancirati samo boravak one djece čija oba roditelja imaju stalni boravak u Hrvatskoj. Iz Ministarstva poručuju kako je takva odluka protuustavna, no općinari zato ne mare.

Slučaj iz općine Viškovo kod Rijeke dignuo je na noge sve kvarnerske roditelje, jer prema novoj odluci deset obitelji nemaju pravo na potporu lokalne samouprave pri plaćanju vrtića. Tako umjesto 400 sada moraju vrtić platiti 2150 kuna, piše RTL.

Među njima je i Dorijan Nezirović čiji roditelji nemaju traženi novac, pa su mališana ispisali. Nemaju ni novac za dadilju pa će dječaka čuvati 82-godišnja teta. “Ne mogu vam to opisati, razočaranje i tuga, jer na kraju krajeva meni se dijete teško prilagođava novoj sredini, a konačno smo se prilagodili i konačno je došao sa željom i voljom ići u vrtić”, ispričala je Kristina Nezirević. Dorijan u vrtić ne može zbog statusa svog tate koji u Viškovu ima prijavljen samo privremeni, a ne i stalni boravak.

Diskriminirajuća odluka

“Naša odluka o sufinanciranju kaže da pravo na sufinanciranje imaju roditelji državljani i oni sa stalnim boravkom”, izjavio je za RTL zamjenik načelnice općine Viškovo Denis Mladenić dodajući kako se to odnosi na oba roditelja. S obzirom da je to prva takva odluka u Hrvatskoj, Nezirovići su se žalili Ministarstvu socijalne politike iz kojeg su im poručili kako se “Općina Viškovo u svojoj odluci se u niti jednom trenutku ne poziva na odredbe Zakona o socijalnoj skrbi zato jer za to ni nema pravnog temelja”. Neslužbeno, pak, smatraju da je odluka protuustavna. No, općinare to ne zanima.

Mame, pak, tvrde da je odluka diskriminirajuća i da zbog nje trpe samo djeca.

Povratak na Net.hr