Protiv paprenih kazni: Ustavnom tužbom ruše energetske certifikate!

3.1.2014.
7:46
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Inicijator ustavne tužbe je Ivan Bižanović iz najveće ličke agencije za posredovanje Lika nekretnina iz Otočca, ujedno član Vijeća udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, piše Novi list. Bižanović je najavio da će kroz tjedan dana na sastanku Vijeća biti odlučeno hoće li s ustavnom tužbom ići mnogobrojne agencije zasebno ili pak udruženje posrednika s jedinstvenom tužbom.

Podsjetimo, od 1. srpnja prošle godine sve nekretnine koje idu u prodaju moraju imati energetski certifikat kojim se definira njihova energetska potrošnja i eventualna rastrošnost, a od prvog dana 2014. godine se kršenje zakona i novčano kažnjava – od 15.000 do 30.000 kuna.

Certificiranje se pretvorilo u lakrdiju

U strahu od visokih kazni, agencije su povukle gotovo sve oglase za nekretnine bez certifikata. "Ja sam povukao oko 400 oglasa, ostalo je primjerice 12 oglašenih stanova s certifikatom", kaže Bižanović i dodaje da se certificiranje već "pretvorilo u lakrdiju", jer 750 onih koji se certificiranjem bave nude istu uslugu za 700 do 5.000 kuna.

"Mnogi ni ne izlaze na teren, nego nakon uplate pišu certifikat iz svog ureda, što znači da je on već postao samo forma", napominje Bižanović.

Dubravko Ranilović, predsjednik udruženja agenata, kazao je da Ministarstvo graditeljstva pogrešno tumači direktivu EU iz 2010. godine kojom se propisuje obaveza certificiranja, odnosno isticanja energetskog razreda prilikom prodaje. Objasnio je da se agencije ne protive certificiranju kao preduvjetu kupoprodajnog ugovora, nego obavezi isticanja energetskog razreda u oglasima. Napominje i da nigdje u Europi nema kazni za oglašavanje nekretnina bez navođenja energetskog razreda.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Agencije-za-nekretnine-ustavnom-tuzbom-ruse-energetske-certifikate

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali