banner

'PORUKE NEĆE BITI MASKIRANE'

PROSVJETARI NAJAVILI PROSVJED: ‘Stanje u školstvu je poprilično teško, stvari su očito izmake kontroli!’

‘Stanje u školstvu je poprilično teško, stvari su očito izmake kontroli, a Nacionalni stožer je izgubio povjerenje’

Govoreći o stanju u školstvu i sutrašnjem prosvjedu sindikata, Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod, rekao je danas za N1 da je stanje u školstvu poprilično teško te da je s jučerašnjim danom oko 700 učitelja i nastavnika u izolaciji, a malo manje od 600 ih je zaraženo. “Sve se to reflektira na one koji još rade – od onih koji su u školama traži se da rade još više”, kaže Stipić.

Dok online nastavu uvode Međimurska, Varaždinska i Osječko-baranjska županija, a prelazak je danas najavila i Primorsko-goranska županija, Stipić napominje kako su “stvari očito izmakle kontroli”, da je Nacionalni stožer civilne zaštite “očito izgubio povjerenje” i da u takvoj situaciji županije pokušavaju spasiti ono što se spasiti da.

HRVATSKE ŠKOLE POLAKO PRELAZE NA ONLINE NASTAVU: Capakova zamjenica objasnila kako su se i gdje učenici uspjeli zaraziti

Četiri problema

Sutrašnji prosvjed tiče se četiri ključna problema i želja im je, kako kaže Stipić, otvoriti dijalog s prosvjetnim vlastima koje se već dugo oglušuje na njihove zahtjeve.  Jedan od problema je problem paralelnog rada, tako da nastavnici prijepodne rade u školi, a poslijepodne online. “Oni se sve teže mogu udovoljiti toj obvezi koja im je stavljena. Svaki rad bi trebao biti reguliran. Ovdje je to i manji problem, veći je što nastavnici ne mogu kvalitetno raditi jer su preopterećen”, dodaje.

Drugi problem je slanje nastavnika u samoizolaciju, zbog čega im se plaća smanjuje za otprilike dvije trećine. Treći problem je, ističe Stipić, refundacija osobnih troškova budući da ih sve više radi od kuće, koriste svoja računala i sami plaćaju internet.

Četvrti problem se tiče zapošljavanja čistačica. “Škole bi mogle biti zatvorene jer nećemo imati spremačica. Postojeće osoblje radi sve više i više. Ministarstvo na kapaljku daje dopuštenja za nova zapošljavanja. Sutra želimo poslati poruku da se prosvjetne vlasti moraju pokrenuti”, objašnjava Stipić.

EVO KOJE MJERE PREDLAŽE HZJZ: Obuhvaćeni su svi, od škola do privatnika; Sad odlučuje Stožer; ‘Ali, priroda prijenosa bolesti je takva…’

Poruke neće biti maskirane

“Mi ćemo biti pod maskama, ali poruke neće biti maskirane. Jasno ćemo zahtijevati da nas resorni ministar primi”, kaže i poručuje svima koji rade u školama da budu strpljivi. Poručio je pri tome ministru Radovanu Fuchsu “da krajnje ozbiljno shvate situaciju i započnu dijalog sa sindikatima kako bi se riješili problemi”.

FUCHS O EVENTUALNIM NOVIM MJERAMA ZA ŠKOLE: ‘Moguće je da se pomaknu zimski praznici’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr