PROSVJETARI NAJAVILI PROSVJED: / 'Stanje u školstvu je poprilično teško, stvari su očito izmake kontroli!'

'Stanje u školstvu je poprilično teško, stvari su očito izmake kontroli, a Nacionalni stožer je izgubio povjerenje'

24.11.2020.
9:54
Igor Kralj/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Govoreći o stanju u školstvu i sutrašnjem prosvjedu sindikata, Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod, rekao je danas za N1 da je stanje u školstvu poprilično teško te da je s jučerašnjim danom oko 700 učitelja i nastavnika u izolaciji, a malo manje od 600 ih je zaraženo. "Sve se to reflektira na one koji još rade - od onih koji su u školama traži se da rade još više", kaže Stipić.

Dok online nastavu uvode Međimurska, Varaždinska i Osječko-baranjska županija, a prelazak je danas najavila i Primorsko-goranska županija, Stipić napominje kako su "stvari očito izmakle kontroli", da je Nacionalni stožer civilne zaštite "očito izgubio povjerenje" i da u takvoj situaciji županije pokušavaju spasiti ono što se spasiti da.

Četiri problema

Sutrašnji prosvjed tiče se četiri ključna problema i želja im je, kako kaže Stipić, otvoriti dijalog s prosvjetnim vlastima koje se već dugo oglušuje na njihove zahtjeve. Jedan od problema je problem paralelnog rada, tako da nastavnici prijepodne rade u školi, a poslijepodne online. "Oni se sve teže mogu udovoljiti toj obvezi koja im je stavljena. Svaki rad bi trebao biti reguliran. Ovdje je to i manji problem, veći je što nastavnici ne mogu kvalitetno raditi jer su preopterećen", dodaje.

Drugi problem je slanje nastavnika u samoizolaciju, zbog čega im se plaća smanjuje za otprilike dvije trećine. Treći problem je, ističe Stipić, refundacija osobnih troškova budući da ih sve više radi od kuće, koriste svoja računala i sami plaćaju internet.

Četvrti problem se tiče zapošljavanja čistačica. "Škole bi mogle biti zatvorene jer nećemo imati spremačica. Postojeće osoblje radi sve više i više. Ministarstvo na kapaljku daje dopuštenja za nova zapošljavanja. Sutra želimo poslati poruku da se prosvjetne vlasti moraju pokrenuti", objašnjava Stipić.

Poruke neće biti maskirane

"Mi ćemo biti pod maskama, ali poruke neće biti maskirane. Jasno ćemo zahtijevati da nas resorni ministar primi", kaže i poručuje svima koji rade u školama da budu strpljivi. Poručio je pri tome ministru Radovanu Fuchsu "da krajnje ozbiljno shvate situaciju i započnu dijalog sa sindikatima kako bi se riješili problemi".

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali