Linić im poklopio slušalicu, oni blokirali promet, stigla i interventna

Radnici DINA-e i DIOKI-ja došli su u srijedu ujutro pred vrata Banskih dvora, da bi prosvjedovali, kako kažu, protjerivanja turskog investitora Čališkana. Poručuju da stečaj DINA-e nije opcija, a radnici DIOKI-ja traže svojih sedam plaća.

U Zagrebu se na Markovom trgu okupilo petstotinjak radnika, naoružanih zviždaljkama i transparentima, s porukama: “U Ježića su kratke noge”, “Pipl mast trast as, ako nisam uz vas nek mi padne zadnja vlas”, “Dosta nam je volontiranja”, “Gospodo ministri, da’l imate miran san?” i “Plan 21 – svi u masovnu grobnicu, to je jeftino”. Vođe prosvjeda su nakon dolaska na Markov trg ušli u Banske dvore, ali su izašli iz zgrade malo prije 12 sati – kažu, nitko ih od vladajućih nije primio.

Jedan od vođa prosvjeda okupljenima je kazao kako ih u Vladi nitko nije primio: premijer Milanović je, kazali su mu, zauzet. Nazvao je telefonom i ministra financija Slavka Linića, a ovaj mu je kazao da je ljut jer ga neopravdano optužuju i spustio mu slušalicu, ispričao je okupljenima.


Video: Franjo Tot

Plan B – nakratko blokirali promet Ilicom

Potom su vođe prosvjeda službeno proglasili prosvjed gotovim, te najavili da prelaze na ‘plan B’ – odnosno da idu na križanje Ilice i Franskopanske ulice. Jedna delegacija otišla je u Ministarstvo gospodarstva u Vukovarsku ulicu, odakle su ih pozvali na razgovor. Ostali prosvjednici su došli na križanje Ilice i Frankopanske, gdje su prelazili preko pješačkih prijelaza i tako blokirali promet. Na križanje je stigla i interventna policija, njih 20 do 30 policajaca, koji su nakon nekog vremena uspjeli osigurati djelomično odvijanje prometa – ali prosvjednici su se potom preselili par metara dalje i na drugom pješakom prijelazu, u Ilici, opet blokirali promet.

ZET je zato nakratko preusmjerio tramvajske linije, ali je promet do 13.20 sati ponovno uspostavljen. Povorka radnika se u međuvremenu uputila na Trg bana Jelačića, pozivajući građane da im se pridruže u mirnom prosvjedu ‘jer se ovo sutra može dogoditi i njima’. S Trga je povorka radnika produžila do Trga burze, odnosno do Draškovićeve ulice gdje su opet blokirali promet, nakon čega su se uputili ispred prostorija SDP-a uz poruku: ‘Došli smo da se malo bolje upoznamo”. Stotinjak prosvjednici su došli i pred prostorije HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, gdje skandiraju “lopovi, lopovi!”. Od tamo su krenuli u Zvonimirovu ulicu, u kojoj su opet blokirali promet šetajući preko pješakog prijelaza. Stali su i ispred HZZ-a, a vjerojatno će se uputiti pred Ministarstvo gospodarstva.

‘Spremni smo na štrajk glađu’

“Ne idemo mi u Europu, idemo u konc-logor, a i tamo bi bilo bolje jer tamo daju hranu, a ovdje ćemo umrijet od gladi”, kazao je jedan od prosvjednika novinaru Danas.hr-a, dok su prosvjednici čekali da vođe prosvjeda izađu iz Banskih dvora.

Ranije je Bojan Kovačić, bivši radnik i osnivač Stožera za obranu DIOKI-ja, kazao da 60-tak radnika razmišlja i o javnom štrajku glađu na zgradi uprave. “Prodao sam sve što sam imao; dionice HT-a, obiteljsko zlato, u minusu sam do zadnje lipe, pomagala mi je rodbina, i radio sam na crno. To ne skrivam jer sam od nečega morao preživjeti”, kazao je Kovačić za Soundset radio.

Povukao se i odnio pet milijuna eura državnih jamstava

Podsjetimo, turski investitor Čališkan se povukao se iz DINA-e i sa sobom odnio pet milijuna eura državnih jamstava. Ministar financija Slavko Linić rekao je nakon toga kako je teško očekivati opstanak DINA-e, a ranije je najavio tužbu pred domaćim pravosuđem protiv Turaka.

“Ministarstvo financija već je pripremilo tužbu, ne samo za iznos jamstva već i za neisplaćene plaće i štetu koju je pretrpjela jedinica lokalne samouprave”, rekao je Linić. Za radnike DINA-e stečaj ne dolazi u obzir, kažu prosvjednici.

Povratak na Net.hr