Play ponuda

PROSVJED PROTIV UKIDANJA EMISIJE 'HRVATSKA UŽIVO': / 'Svi koji dođu na vlast smatraju HRT svojim ratnim plijenom'

Image
Foto: PIXSELL, Dalibor Urukalović

U povodu ukidanja HTV-ove emisije "Hrvatska uživo" Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organiziralo je u petak prosvjed pred Hrvatskim saborom.

15.9.2017.
12:25
PIXSELL, Dalibor Urukalović
Play ponuda

S prosvjeda je poručeno da je neargumentirano ukidanje te emisije posljednji u nizu napada na ustavno pravo javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu i na pravo svake osobe na slobodu izražavanja i mišljenja, te je zatražen povratak emisije na male ekrane.

Image
HRT UKIDA JEDNU OD NAJPOPULARNIJIH EMISIJA: /

Emisiju urednice i voditeljice Maje Sever skidaju s programa

Image
HRT UKIDA JEDNU OD NAJPOPULARNIJIH EMISIJA: /

Emisiju urednice i voditeljice Maje Sever skidaju s programa

"Hrvatska uživo ili HTV namrtvo"

Na prosvjedu se okupilo stotinjak prosvjednika - novinara iz raznih medija, predstavnika političkih stranaka, udruga i sindikata te poznatih ličnosti iz društvenog života, a mogli su se vidjeti transparenti na kojima je pisalo "Ne gasi kamere, gasi cenzore", "Obranimo pravo društva da zna", "Bože čuvaj Hrvatsku uživo", "Huž je spas za građanski glas". Na transparentu "Hrvatska uživo ili HTV namrtvo" usporedno su stavljene slike novinarke Maje Sever i TV voditeljice u Sjevernoj Koreji.

Predsjednik HND-a Saša Leković ustvrdio je kako je ukidanje "Hrvatske uživo" samo jedan u nizu događaja koji pokazuju da se HRT od javne televizije pretvara u potpunu suprotnost. Političari se, istaknuo je, ponašaju potpuno neodgovorno jer "svi koji dođu na vlast smatraju HRT svojim ratnim plijenom", stoga nije čudna negativna kadrovska selekcija na javnoj televiziji, a tako se od osamostaljenja države ponašaju sve političke strukture.

"Za vrijeme vladanja Kukuriku koalicije promijenjen je Zakon o HRT-u tako da se poveća utjecaj politike, a kada je na vlast došao HDZ, koji je do tada bio protiv toga - nije to promijenio na bolje, odnosno oslobodio novinare na HRT-u od političke stege. Svi su licemjerni i kada dođu na vlast rade ono protiv čega se bore u opoziciji", ustvrdio je Leković.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Ne radi se o HDZ-u ili SDP-u već o primitivcima"

Podsjetio je na nedavnu smjenu članova Nadzornog odbora (NO) HRT-a nakon što je otkrio nezakonitosti u radu javne televizije, iako je predsjednica NO-a bila članica HDZ-a koja je vodila stranački Odbor za kulturu. "Ne radi se o HDZ-u ili SDP-u već o primitivcima koji rade ono što ne bi smjeli", kazao je.

Upitan stoji li članstvo HND-a jednoglasno iza prosvjeda, rekao je da o takvim akcijama on ne odlučuje sam već Izvršni odbor. "Svi članovi su upoznati s prosvjedom i nisam dobio čak niti privatnu poruku da je netko protiv. No, imamo 2400 članova, pa ne znači da su svi za to", dodao je Leković.

Galerija

Prosvjed je podržao predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Krešo Beljak ustvrdivši da je gušenje medijskih sloboda i pluralizma prevršilo svaku mjeru.

"Ne radi se samo o jednoj emisiji i novinarki, već o tome što se sustavno događa na televiziji koju svi plaćaju, koja nije komercijalna i gdje se pokušava nametnuti određena ideologija umjesto pluralizma i otvaranja tema koje zanimaju građane. Živimo u demokraciji, a ne jednoumlju", kazao je Beljak.

Saborski zastupnik i član udruge Franak Goran Aleksić prisjetio se problema koje su dužnici sa švicarskim francima imali, istaknuvši da su ih Maja Sever i "Hrvatska uživo" uvijek ugostili kada je to bilo potrebno i pokazivali priče malih ljudi.

"Sumnjam da se ovdje radi o političkoj čistki i da se emisija miče jer je Sever nekome politički nepodobna, a ne kvaliteta emisije i njezina gledanost", ustvrdio je.

HND zahtijeva povratak emisije u program

Organizatori prosvjeda dijelili su saborskim zastupnicima letke s pitanjem kako nekome može pasti na pamet da ukine dobru, informativnu, društveno korisnu i gledanu emisiju javne televizije, uz poruku da građani žele znati što se događa u zemlji, ali i da se njihov glas čuje. Ističe se da politički pritisci cijeli niz godina i desetljeća urušavaju vjerodostojnost javnog medija, koji plaćaju građani. Onaj kome je palo na pamet da ugasi "Hrvatsku uživo" sugerira da je najbolji program onaj koji ne propituje, ne istražuje, ne pruža ljudima nadu, ne daje im šansu, ne traži odgovore u njihovo ime. Zahtijevamo povratak "Hrvatske uživo" u program i javnu televiziju za sve, poručuje HND u letku.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) odbacila je u petak pritiske na svoju programsku i uređivačku politiku "neovisno o tomu odakle takvi pritisci dolaze", te je u povodu prosvjeda poručila da je slobodno izražavanje mišljenja i stavova pravo svakoga građanina, ali i da je programska i uređivačka autonomnost temelj svakoga slobodnog medija.

shimmer fallback
shimmer fallback

Umjesto Hrvatske uživo mozaična apolitična emisija

"Odluku o prestanku emitiranja emisije 'Hrvatska uživo' programsko vodstvo donijelo je smatrajući da u udarnim terminima prevladavaju politički sadržaji te temeljem podataka o padu gledanosti te emisije u razdoblju od 2007. do 2017. Naime, za razliku od gledanosti nekih drugih emisija u poslijepodnevnome terminu, gledanost emisije 'Hrvatska uživo' u tom je razdoblju bila u stalnom padu, što potvrđuje da su gledatelji zasićeni takvim sadržajima u tomu dijelu dana", stoji u priopćenju HRT-a.

Navode da će i dalje pratiti sve socijalne i humanitarne teme, teme koje se odnose na građansko društvo i sve ranjive društvene skupine, i to u nekoliko različitih termina tijekom svakoga dana na Prvome programu HRT-a i ostalim programima. U terminu emisije "Hrvatska uživo" gledateljima će od ponedjeljka, 18. rujna, ponuditi novu mozaičnu emisiju koja će donositi teme o popularnoj kulturi, glazbi, arhitekturi, dizajnu, gastronomiji i životnom stilu.

Play ponuda
Play ponuda