Poziv na prosvjed

JASENOVAC NA TRGU ŽRTAVA FAŠIZMA: ‘Ustaštvo nije malo radikalnije hrvatsko domoljublje’

Antifašistička liga RH danas je uputila poziv svim građanima i građankama na skup ‘Jasenovac na Trgu žrtava fašizma’, koji će se održati u petak, 22. travnja  s početkom u 17 sati, na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Namjera skupa je upozoriti na izjave, činjenja i nečinjenja sadašnjeg političkog vrha čiji postupci imaju za posljedicu sve otvoreniju promociju ustaštva kao malo radikalnijeg hrvatskog domoljublja.

U pozivu se navodi da takav razvoj događaja koji Vlada Republike Hrvatske nekim svojim postupcima čak i potiče, predstavlja prijetnju temeljnim vrijednostima demokratskog društva, te dodaju sa gura Hrvatsku u opasne ideološke sukobe i otvara vrata politički motiviranom nasilju.

ČELNIK ŽIDOVSKE OPĆINE: ‘Ovo što se događa u Hrvatskoj podsjeća na NDH ’41. Karamarko nikad nije osudio Jasenovac’

HASANBEGOVIĆ U JASENOVCU: ‘Svakom pametnom je jasno da Hrvatska nije sljednik NDH’

Na prosvjednom skupu na Trgu žrtava fašizma sudjelovat će Zoran Pusić, Antifašistička liga RH, Daniel Ivin, potomak žrtve Holokausta, predstavnik/ca Romskog nacionalnog vijeća (čitanje
svjedočanstva o stradanju Roma u KCL Jasenovac) Nataša Mataušić, povjesničarka, Hrvoje Klasić, povjesničar i glumica Alma Prica.

U glazbenom dijelu programa Anastasija Kaptelova izvest će Đelem, Đelem (himna Roma) i Imagine (John Lennon). Glumac i građanski aktivist Vili Matula čitat će dijelove iz antiratne poeme Jama, Ivana Gorana Kovačića. Voditeljica skupa je Aneta Lalić, Srpsko narodno vijeće, stoji u priopćenju Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Povratak na Net.hr