SVE VIŠE MLAĐIH PACIJENATA

PROSJEČNA DOB HOSPITALIZIRANIH SPUSTILA SE ZA 10 GODINA: Treći val pandemije dosta je drugačiji od prva dva, evo što kažu naši liječnici

‘Koliko je to velik broj hospitaliziranih govori podatak da smo u prošlom valu korone maksimalno imali 164 pacijenta. Trenutačno je u jedinici intenzivne skrbi 29 teških pacijenata, od kojih je 18 na respiratoru’, rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka

Nema dvojbe da su novi sojevi koronavirusa prisutni u Hrvatskoj, pogotovo britanski soj koji trenutno prevladava, zarazniji od izvornog. Klinička slika pacijenata je teža, a bolnice se pune uglavnom mlađim pacijentima. Prema jučerašnjim podacima, u bolnicama je bilo 1750 pacijenata, od toga njih 160 na respiratoru.

Smrtnost je, u odnosu na prethodni val, znatno manja, no među preminulima su također sve mlađe osobe, kao i na respiratoru. Manju smrtnost ravnatelji bolnica tumače činjenicom da se prosječna dob hospitaliziranih spustila za desetak godina, sa 74 na 64 godine, što znači da se radi o pacijentima čiji organizam je dovoljno jak da može prevladati i teži oblik koronavirusa, odnosno iako im se stanje vrlo brzo pogorša, jednakom brzinom se i oporave, piše Jutarnji list. Liječnici se ipak ne žele upustiti u prognoziranje situacije za tjedan ili dva.

Kapaciteti KBC-a Rijeka

Posljednjih desetak dana Primorsko-goranska županija bilježi porast oboljelih, a kako raste broj oboljelih, raste i broj hospitaliziranih, zbog čega je KBC Rijeka pod sve većim pritiskom. U riječkom Covid-centru raspoloživo je oko 250 kreveta, a do jučer ih je bilo zauzeto 197.

“Koliko je to velik broj hospitaliziranih govori podatak da smo u prošlom valu korone maksimalno imali 164 pacijenta. Trenutačno je u jedinici intenzivne skrbi 29 teških pacijenata, od kojih je 18 na respiratoru. S obzirom na to da je naš maksimalni kapacitet 250 kreveta, osigurali smo i sekundarni centar u Talasoterapiji u Opatiji, odnosno dodatne krevete”, rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. Alan Ružić.

Dodao je kako je u zadnjih desetak dana prosječna dob pacijenata u riječkoj bolnici oko 60, što je znatno niže nego u prethodnom valu hospitalizacija. Smrtnost u KBC-u Rijeka je podjednaka kao i u drugim sveučilišnim europskim centrima, troje do četvero umrlih dnevno.

RAVNATELJ KB DUBRAVA UPOZORAVA: ‘Imamo lijekova za još nekoliko dana, a covid pacijenti su nam sve mlađi‘

Stanje u KB-u Dubrava

KB Dubrava najveća je Covid-bolnica u Hrvatskoj, a jučer je u njoj bilo smješteno 280 pacijenata, njih 52 na respiratoru što je upola manje od punog kapaciteta bolnice.

“Bilježimo sve mlađe bolesnike. Trenutačno imamo na respiratoru mladića u dvadesetim i gospođu koje ima samo 37 godina. U svakom slučaju pacijenti su nam sve mlađi, uglavnom u pedesetima i šezdesetima, što ove zime, u drugom valu korone, nije bio slučaj jer najčešće su to bili stariji od 75. Očito je cijepljenje starijih osoba dalo rezultata, što je jako dobro jer je klinička slika ovih novih pacijenata drukčija, odnosno puno teža, što bi starije osobe teže podnijele”, rekao je prof. dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava.

Dodao je kako je cijepljenje također jedan od razloga manje smrtnosti, jer je zimus na isti broj hospitaliziranih bilo desetak umrlih ili dvostruko više nego je to sada slučaj. Također, istaknuo je kako u KB-u Dubrava pomažu kolege iz KBC-a Sestre milosrdnice, KB-a Merkur i KB-a Sveti Duh zbog povećanog broja pacijenata.

IMAMO PUNKT, IMAMO CJEPIVO, A GDJE SU LJUDI? Beroš otkrio novi mogući plan s cijepljenjem: ‘Moramo biti fleksibilni…’

‘Još nije dramatično’

Osim u Rijeci i Zagrebu, Split također bilježi povećani broj hospitaliziranih. “Još nije dramatično, ali da brojke rastu govori i to da smo početkom ovog mjeseca imali 160 hospitaliziranih, a jučer 180, odnosno na tjednoj razini raste broj za dvadesetak pacijenata. Na respiratoru nam je 17 pacijenata. Brine što je prosječna dob sve niža i kreće se od 64 do 67 godina, a prosjek onih na respiratoru je 64 godine. U siječnju nam je prosjek hospitaliziranih bio 74 godine”, rekao je prof. dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split.

U Zadru također nagli porast broja novozaraženih, što je rezultiralo uvođenjem strožih protuepidemijskih mjera. Jučer su u Zadarskoj županiji imali 25 posto zaraženih od 631 testiranog.

“Jučer smo imali 78 pacijenata, od kojih semdero na respiratoru, a u Biogradu, sekundarnom centru za manje rizične pacijente, još 26. Imamo porast, ali nisam prestrašen. Naš je kapacitet stotinjak kreveta, a otvorili smo još jedan intenzivni odjel, spremni smo i za 120 pacijenta”, rekao je zamjenik ravnatelja OB-a Zadar, dr. Edi Karuc.

KORONA SE ŽESTOKO OKOMILA NA MLADE: Stručnjakinja objašnjava zašto su sad i oni u opasnosti: ‘To je kombinacija čimbenika’

Hospitalizirano sve više mlađih osoba

U usporedbi s prethodna dva pandemijska vala, trenutno je u bolnicama sve više mlađih osoba i onih s težim kliničkim slikama. “Nekoliko je razloga zašto su u bolnicama sve mlađi pacijenti, sa sve težim kliničkim slikama. Prvo, mi smo procijepili domove za starije i njihovi korisnici, čak i kad se zaraze, imaju blaže simptome. Također, procijepili smo i starije od 80 koji su izloženi najvećem riziku od hospitalizacija i smrti od covida-19”, rekao je epidemiolog prof. dr. Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

“Kod nas je postao dominantan britanski soj, koji se brže i lakše širi. Stoga se sada uglavnom zaražavaju radno aktivna populacija i mladi, koji većinom nisu imuni na koronavirus jer nisu preboljeli covid niti su cijepljeni”, istaknuo je Kolarić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr