ORGANIZIRANA BANDA

PROFESIONALNI PROSJACI OPSJEDALI SPLIĆANE: Krenuli s ‘Bog ti pomogao’, završili s proklinjanjem djece

Splićani su ove godine doživjeli “napade” prosjaka koji su ih na Lovrincu za Sisvete salijetali sa svih strana. U slučaju da im nisu udijelili novac, bili su žrtve strašnih kletvi.

Profesionalni prosjaci, ne biraju ni mjesto ni vrijeme pa su tako usmjereni jedino na učinkovitu obradu žrtve i laku zaradu pohodili i splitski Lovrinac na dan Svih svetih.

Čitatelji Slobodne Dalmacije dojavili su kako su ondje uigrano prosili i opsjedali i one žalošću duboko potresene osobe. Oni su im, štoviše, izvrsna i plodonosna meta.

Iako žrtve nagovaraju uz blago lice, ispružene ruke i molećiv pogled, te srceparajuću priču, uz sveprisutnu frazu “Bog ti pomogao”, ako im ne udovolje i udijele koju kunu, vrlo brzo saspu cijeli niz svakojakih psovki i kletvi.

Prije tri godine isti problem

Tako su Splićanima, dok su obilazili grobove najmilijih željeli smrt, prokletstvo njih samih, ali i njihove djece i obitelji. Neki su se stoga obratili i zaštitarima, a prvi čovjek “Lovrinca” Petar Bilobrk potvrdio je kako se i prije sretao s takvim situacijama.

“Prije tri godine pojavio se sličan problem. Organizirana grupa prosjaka prosila je na području koje je pod našim nadzorom, dakle na platou gdje se prodaje cvijeće, ali i na samom groblju. Tada sam ih i osobno tjerao jer smatram kako takvo što nije primjereno za mjesto gdje je potreban mir i dostojanstvo. Iako sam cijeli produženi vikend bio na radnom mjestu, ove godine nisam ih uočio. Istina, bile su gužve, no građani koji se s njima susretnu mogu se i nama obratiti. Prosjačenje na Lovrincu nije dobrodošlo”, kazao je Bilobrk.

Povratak na Net.hr