banner

LOŠE ZA EKONOMIJU

PRORAČUN NAJVIŠE PUNI POTROŠNJA U DUĆANIMA, ALI: Prihod mjesecima pada; Analitičari: ‘Mjere će se nepovoljno odraziti na potrošače’

Hrvatski građani su lani u prosincu potrošili 15,8 milijardi kuna, što se 2020. neće dogoditi

“Javne financije su i dalje pod kontrolom i upravljive”, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić u sinoćnjem RTL Direktu kada je govorio i uvedenim epidemiološkim mjerama i zatvaranju.

Ipak, ministar priznaje da su izazovi i dalje prisutni te dodaje i da udar na proračun u zimskom lockdownu neće biti kao na proljeće jer u prosincu trgovine nisu zatvorene. Inače, prosinac je najjači potrošački mjesec.

Ministar je ponovio da je ono što najviše puni državni proračun zapravo potrošnja u trgovini na malo. Hrvatski građani su lani u prosincu potrošili 15,8 milijardi kuna, što je milijarda više nego 2018. godine. Međutim, teško da će se to ponoviti ove godine.

VLADA NUDI OVA TRI RJEŠENJA ZA KRIZU: ‘Svi kojima su prihodi pali više od 70 posto kvalificiraju se’; Poduzetnik: ‘Mogu reći da se bojim’

Pad prometa trgovine na malo

Zadnji podaci DZS-a pokazuju da je promet od trgovine na malo, nakon mjesečnog rasta u rujnu od 1,8 posto, u listopadu zabilježio realni porast od 5,4 posto u odnosu na prethodne mjesece, piše RTL. U usporedbi s istim mjesecom 2019., promet od trgovine na malo nastavio je padati osmi mjesec zaredom, pri čemu je drugi mjesec zaredom zabilježeno usporavanje negativnih kretanja.

Poslije pada u rujnu od -7,3 posto, godišnji pad u realnom izrazu u listopadu iznosio je 2,5 posto. To je najblaži zabilježeni pad od ožujka 2020. godine. Od siječnja do listopada, pad ukupno iznosi 6,5 posto, piše RTL. Iako je na mjesečnoj razini zabilježen rast, maloprodaja još uvijek nije dosegnula rezultate iz razdoblja prije početka pandemije, objavili su analitičari RBA.

“Nastavno na posljednje pooštravanje epidemioloških mjera, očekujemo kako će one prvenstveno utjecati na sektor usluga, a nepovoljno će se odraziti i na raspoloženje i optimizam potrošača pa posljedično i na cijelu ekonomiju te će kroz taj kanal obuzdavati potrošnju, prije svega luksuznih proizvoda”, navode oni.

Međutim, ministar Marić i dalje stoji pri procjeni pada hrvatskog BDP-a u 2020. od osam posto. “Imali smo 15,4 u drugom tromjesečju, 10 u trećem. Što se tiče četvrtog tromjesečja ono je i dalje u tijeku. Ovi efekti će se u manjem obujmu vidjeti”, rekao je Marić gostujući na RTL Direktu.

Povratak na Net.hr