Bit će duga rasprava

PROPAO PRIJEDLOG: HDZ pojasnio da je želio izbjeći ekscese u raspravi o Oreškoviću

U petak neće biti ograničavanja saborske rasprave o novoj vladi. Naime, ideju novog predsjednika Sabora Željka Reinera da se rasprava ograniči samo na predstavnike klubova kako bi “sjednica bila dostojanstvena, a rasprava efikasna”, predstavnici klubova nisu prihvatili.

Na sastanku u Saboru u podne tome se usprotivio Igor Dragovan iz SDP-a, pa prijedlog nije prošao. Toj ideji ranije su se javno usprotivili Drago Prgomet, ali oštro ga je kritizirala i bivša zastupnica  Jadranka Kosor. Više pročitajte ovdje: OTPOR REINEROVOM PRIJEDLOGU: “Željko R. ne želi da govore svi zastupnici. Pa neka onda govori samo on”.

Uoči sastanka ideju je kritizirala i Nensi Tireli iz Laburista, koja je kazala da je “u interesu cjelokupne javnosti u Saboru postaviti čim više pitanja mandataru jer nema izbornog legitimiteta”.

Ići će se tako u pojedinačnu raspravu, javlja N1.

HRVATSKA U LIMBU: Tri mjeseca ne znamo tko će što voditi i hvatamo ljude okolo. To ne zvuči dobro

Podjela odbora

Ivan Kovačić iz Mosta je dao izjavu medijima nakon sastanka i rekao da se nada da se sjednica ipak neće previše produžiti. “Što se tiče radnih tijela, podijelila su se prema broju saborskih zastupnika i prema pripadnosti. Most je dobio tri radna tijela u kojima bismo imali predsjednika i dva u kojima bismo imali potpredsjednika, a to su za ustav, zdravstvo i regionalni razvoj. Jedan od prijedloga je i da Podolnjak bude potpredsjednik Sabora”.

Kovačić je komentirao i zahtjev Mosta za izmjenom Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.

“6+6 bi trebalo ukinuti, ali to se odnosi samo na nove zastupnike. Ovo je samo prvi korak, razmotrit ćemo i ostale beneficije koje imaju zastupnici. Mislim da će nas HDZ podržati”.

Kovačić nije htio otkriti tko su Mostovi kandidati za ministre u budućoj Vladi.

“Prijedlozi Mosta su otišli na razgovor s mandatarom pa čekamo povratnu informaciju. Sutra je Nacionalno vijeće pa bismo do srijede trebali znati. Dosta je ljudi išlo na razgovor. Ružica Vukovac je i sama rekla da je išla na razgovor. Za MUP su išla dva kandidata. Grmoja nije išao, Nikola ostaje kao dogradonačelnik u Metkoviću”, zaključio je Kovačić.

ŠTO NAS ČEKA, OTKRIVA KARAMARKO: “Bit će ministara za koje niste čuli, ali su stručnjaci”

Ne želimo eksces

Što je stajalo iza Reinerovog prijedloga objasnio je HDZ-ov Gordan Jandroković.

“Danas je gospodin Reiner organizirao sastanak kako bi sa svim strankama pokušao definirati kako će izgledati ta prva sjednica. Nadamo se da će sjednica proteći dostojanstveno jer se radi o svečanom trenutku. Namjera je da ne dođe do rasprave koja se može pretvoriti u eksces. Namjera je da svi koji u njoj sudjeluju daju svoje mišljenje o Vladi.

Dogovorili smo već kakav će biti sastav i struktura odbora. Imamo 29 odbora, 3 izaslanstva i jedno povjerenstvo za korupciju. Vladajući imaju 18, a svi ostali 15 odbora. Mislim na predsjednička mjesta. U idućih nekoliko dana će se i formirati sastav tih odbora.

Odbor za sigurnost pripada najvećoj oporbenoj stranci. Ako SDP bude inzistirao da na čelu tog odbora bude Ranko Ostojić, to će i proći. Mislim da se Ostojić uz kojeg se vežu brojne prijave može naći u sukobu interesa”, kazao je Jandroković, a prenosi N1.

KAKO ĆE NEGIRATI OVAJ PORAZ? Karamarko očekuje novi Milanovićev vic

Dolazi mirnije vrijeme

Jandroković je komentirao i Tihomira Oreškovića.

“Gospodin Orešković je potpuno drugačiji čovjek nego Milanović. Želi konsenzus i inzistirat će na dogovoru. Milanović je bio fokusiran jedino na politiku kao borbu za vlast. Sada dolazi jedno mirnije vrijeme za Hrvatsku. U ovom trenutku mogu vam samo reći da će Orešković biti fokusiran na gospodarstvo i financije. Političku stabilnost će mu sigurno dati stranke koje čine većinu. Vlada neće biti slaba nego drugačija”, kazao je Jandroković.

REINER NAJAVIO: Saboru se u petak predstavlja nova Vlada

N1/Danas.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr