Propao i posljednji pokušaj mirenja s Vladom: Radnici u zdravstvu idu u štrajk

Propao je posljednji pokušaj mirenja sindikata liječnika i medicinskih sestara s Vladom. U srijedu u sedam sati ujutro stupaju u štrajk i štrajkat će do ispunjenja zahtjeva. Radit će se kao nedjeljom, neće se odbijati hitni pacijenti, hospitalizirani će dobivati potrebnu skrb, dok u primarnoj zdravstvenoj zaštiti štrajka neće biti.

Drugu rundu mirenja o istoj stvari, što je neuobičajeno u praksi, inicirali su sindikati kako bi se, kažu, pravno osigurali da im se štrajk ne proglasi nezakonitim. Unatoč optimističnim najavama uoči početka mirenja.

“Uvjeren sam da će mirenje biti uspješno, s naše strane smo otvoreni da to riješimo. Dolazimo u dobroj vjeri”.

Puklo je na starom problemu. Predstavnici Vlade odbili su potpisati sporazum koji bi sindikatima jamčio ispunjenje njihovog glavnog zahtjeva.

“Naš zahtjev je potpisivanje kolektivnog ugovora koji će potpisati Hrvatski liječnički sindikat i Sindikat medicinskih sestara i tehničara u ime svoga članstva, a ne netko treći na našu štetu”, istaknuo je čelnik Sindikata liječnika Ivica Babić.

‘Otvoren sam za kompromis, ali sam protiv ucjene’

“Formalno-pravno nismo smjeli potpisati sporazum koji ima učinke kolektivnog ugovora, to je naprosto nedopustivo. Mirenje nije pregovaranje, bili smo otvoreni za veliki kompromis ali nažalost mirenje nije uspjelo, s njihove strane je bio sistem uzmi ili ostavi. Otvoren sam za kompromis, ali sam protiv ucjene”, poručio je resorni ministar Rajko Ostojić.

Sindikati procjenjuju da će se štrajku u srijedu odazvati 70 posto zdravstvenih djelatnika, odnosno njih više od 40 tisuća. Ponavljaju da će dati sve od sebe da ga građani što manje osjete, a ministar poručuje.

“Pridržavajte se svega onoga što ćete dobiti putem sistema priopćavanja. Bit će otvorene sve linije, ‘vruće’ linije. Štrajk je legitimno pravo, ali za vrijeme štrajka se mora znati red”, naglasio je ministar.

Što kažu građani…

U praksi to znači da će se obrađivati samo hitni slučajevi, a sve ono što je odgodivo, poput zakazanih pregleda, stavit će se na čekanje. Liječnici primarne zdravstvene zaštite u štrajku ne sudjeluju. A evo što kažu Zagrepčani, boje li se kaosa u srijedu?

“Oni su sve organizirali za one koji će trebati pomoć, da ne budu oštećeni. Kao i nedjeljom, tako su rekli. Osobno ne vjerujem da će biti nekih poremećaja i abnormalnosti. Tko je bolestan, mislim da to neće osjetiti jer inače se svi uvijek primaju, pogotovo hitni slučajevi. Naravno da se bojim jer na koncu, i naše zdravstvo je i danas katastrofa za građane, a ovo sve što nam spremaju će biti još gore”, istaknuli su građani.

Resorni ministar ostavio je prostora za mogući preokret, te je sindikate sutra pozvao na još jednu rundu razgovora, kako je rekao socijalni dijalog, no oni još važu hoće li se odazvati.

Povratak na Net.hr