Katarini se posrećilo

PRONAŠLA POSAO IZ SNOVA: “Imam 24 godine i radim u struci u svom gradu. To je kao premija na lotu”

Nezaposlenost je danas najveći problem mladih, a posebice Osječana i Slavonaca. Mnogi u potrazi za poslom odlaze u inozemstvo, najčešće u Njemačku i Irsku. Rijetki su oni koji ostaju i nalaze posao u svom rodnom gradu.

Jedna od njih je mlada Osječanka Katarina Zaradić.

“Imam 24 godine, radim u struci, i to u svom gradu. To je danas kao premija na lotu”, kaže za Glas Slavonije ova buduća profesorica francuskog jezika, koja od rujna radi u Francuskoj alijansi Osijek.

Kronični nedostatak profesora francuskog

Nada Jovanović, voditeljica osječke Francuske alijanse, kaže da u Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, ali i u svih pet slavonskih županija, vlada kronični nedostatak profesora francuskog jezika, pa su Katarini odmah ponudili posao.

“Željeli smo angažirati profesora francuskog jezika, jer posla ima. Naime, potreba za učenjem tog jezika, prije svega u Osijeku a i šire, sve je veća. Osim kod nas u Francuskoj alijansi, uskoro će se francuski učiti u II. i III. gimnaziji, a povećana je i satnica francuskog jezika u Ugostiteljsko-turističkoj školi. Dva profesora francuskog, koliko ih danas radi u Osječko-baranjskoj županiji, ne mogu pokriti te potrebe. Uz to, angažmanom većeg broja profesora, naši polaznici tečaja francuskog jezika više nauče, ali i upoznaju različite stilove predavanja”, kaže Jovanović.

Talent otkriven u srednjoj školi

Katarina ističe da joj je čast raditi u školi u kojoj je učila francuski jezik. Ipak, dodaje, glavni je “krivac” mladi profesor francuskog jezika Tamaš Peho, koji joj je predavao francuski u srednjoj školi, otkrio njezin talent i darovitost.

“Oduvijek mi se sviđao francuski jezik, to je vrlo neobičan, ali izuzetno lijep jezik, a obožavam i književnost na tom jeziku. Kada mi je u školi francuski počeo predavati prof. Peho, počela sam napredovati”, priča za Glas Slavonije Katarina, koja se školovala za hotelijersko-turističkog tehničara u Ugostiteljsko-turističkoj školi.

Tamo je četiri godine učila engleski, njemački i francuski te odlučila umjesto recepcionarke biti profesorica francuskog jezika. Bila je prva učenica koju je prof. Peho vodio na Državno natjecanje iz francuskog jezika, osvojila je šesto mjesto u RH i dodatne bodove za studij francuskog jezika. Upisala je dvopredmetni studij francuskog i ruskog jezika i književnosti u Zadru, položila sve ispite i uskoro će obraniti diplomski rad. A već je pronašla posao iz snova…

STRUČNA ANALIZA: Negativne strane Mrsićevog zapošljavanja

KARAMARKO I BROJANJE DO TRI: “Dvije stvari – gospodarstvo, zapošljavanje i populacijski progres”

KREDIT KAO NOVA INJEKCIJA: Vlada spašava Brodarski institut, kreće zapošljavanje stručnjaka

Glas Slavonije/Danas.hr

Povratak na Net.hr