ISTRAGA U AGROKORU

PRONAĐENE FINANCIJSKE TRANSAKCIJE IZ POREZNE OAZE: Članovima Todorićeve uprave računi su plaćani i preko Britanskih Djevičanskih Otoka

Nakon što se počelo rasplitati poslovanje Todorićeve švicarske tvrtke – Agrokor AG Zug istražitelji su došli do informacija i o njegovim financijskim transakcijama u jednoj od poreznih oaza.

Naime, pregledavajući dokumentaciju pronađenu u Agrokoru istražitelje su neki dokumenti odveli do Britanskih Djevičanskih otoka. Tamo su naime plaćani privatni računi članova Uprave Agrokora.

MEŠTROVIĆ U KUPAONICI I PREGRŠT ZLATA: Unutrašnjost Kulmerovih dvora otkriva neviđen luksuz u kojem su uživali Todorići

Istraga nad tvrtkom u Švicarskoj

Kako neslužbeno doznajemo, u Agrokoru su pronađene fakture što ih je tvrtka Ivice Todorića, koju je registrirao u Švicarskoj ispostavio tvrtki Blake Intertrade S. A. Čija se imena točno nalaze na spornim fakturama i koji su iznosi u pitanju za sada nam nije potvrđeno, no Samostalni sektor za financijske istrage intenzivno nastavlja raditi na ovom slučaju i pratiti trag novca iza sumnjivih faktura.

Todorićeva švicarska tvrtka, kako je do sada utvrđeno služila je Agrokoru za neka inozemna plaćanja, no na kraju je, prema tvrdnjama tužiteljstva iskorištena da se preko njezinih konta izvuče sto milijuna eura za Ivicu Todorića.

IVAN TODORIĆ PRODAO SVOJU LUKSUZNU VILU U DUBROVNIKU: U cijeloj priči najzanimljivije je tko su novi vlasnici

Firma u poreznoj oazi od 2012.

Kompanija u Nizozemskoj, Agrokor Investments bila je pak vlasnik dionica Mercatora, ali je i ona sada završila pod istragom jer se sumnja da je dionice Mercatora Todorić dva puta založio – za vraćanje svog duga Agrokoru, te kasnije za kredit od sto milijuna eura od Sberbanke.

Prema dostupnim podacima iz službenog glasnika s Britanskog djevičanskog otočja, ova je firma postojala već u prosincu 2012. godine, no osim njezinog registracijskog broja i imena više detalja nije objavljeno. No, 2012. godina obuhvaćena je istragom Županijskog državnog odvjetništva protiv Ivica Todorića i njegovih najbližih suradnika. Sumnja se da su prve malverzacije – lažno prikazivanje godišnjih financijskih izvješća – počele još 2006. godine. Za sada je Todorić osumnjičen da je nezakonito izvukao iz Agrokora nešto više od milijardu kuna.

Povratak na Net.hr