DONIJELI VIŠE ZAKLJUČAKA

PROMJENE NA HRT-u: Anja Šovagović Despot imenovana predsjednicom Nadzornog odbora

Glumica Anja Šovagović Despot izabrana je za predsjednicu Nadzornog odbora (NO) HRT-a, nakon što je na osobni zahtjev razriješen dosadašnji predsjednik Šenol Selimović koji ostaje u Nadzornom odboru.

Na HRT-u se doznaje i da je NO na svojoj redovnoj sjednici u petak donio više zaključaka među kojima su i skidanje oznake poslovne tajne s ugovora o nabavi programa od neovisnih proizvođača u 2016. u iznosu od 19,9 milijuna kuna, a usvojio je i prijedlog mjesečne RTV pristojbe za iduću godinu u iznosu od 80 kuna.

NO je s izvješća interne revizije HRT-a skinuo oznaku poslovne tajne nakon provedenog testa razmjernosti i javnog interesa zaključivši kako interes javnosti prevladava nad svim drugim interesima te da HRT mora objaviti to izvješće na svojoj mrežnoj stranici.

Prema izvješću interne revizije, HRT je od početka godine do listopada ugovorio nabavu djela u ukupnoj vrijednosti od 19,9 milijuna kuna, od kojih je 3,7 milijuna kuna ugovoreno po odlukama iz 2015., a oko 16,2 milijuna kuna ugovoreno je ove godine.

Ugovori vrijedni više od 12,6 milijuna kuna sklopljeni su izravnim pozivom, a najvrjedniji je serijal ‘General’, inspiriran životom Ante Gotovine koji je HRT u mandatu bivšeg v.d. ravnatelja Siniše Kovačića potpisao s Antom Vrdoljakom ukupne vrijednosti 9,6 milijuna kuna.

Među ostalima, ističu se još četiri ugovora, ukupno vrijedna oko 4,6 milijuna kuna sklopljena na temelju javnog poziva u srpnju, ali potpisana prije njegova zaključenja 1. listopada. To su ‘Dva jedan u gostima’ (1,5 milijuna kuna) proizvođača Castor Multimedije i Dubravka Merlića i Željke Ogreste, ‘Informativka’ Pozitiv produkcije vrijedna 400.000 kuna, ‘100 riječi za bonton’ Media linka vrijedna 969.000 kuna i ‘Škola kuhanja’ voditeljice Vlatke Pokos u produkciji Gastronomada za 712.000 kuna.

Kako ističu iz Nadzornog odbora, interna revizija je istraživala i sklopljene ugovore u 2016. – uključivši i one za prošlu godinu među kojima je i serijal ‘Balkanska kuhinja’ tvrtke Paragon Denisa Kuljiša i Nade Mirković vrijedan nešto više od 999.000 kuna koji je trebao biti isporučen do rujna, ali rokovi nisu bili ispoštovani te je bio zatražen aneks ugovora i produljenje isporuke do proljeća 2017.

NO je prihvatio i prijedlog iznosa mjesečne RTV pristojbe za iduću godinu u nepromijenjenom iznosu od 80 kuna te ga je uputio Vijeću za elektroničke medije, a prihvaćen je i treći ovogodišnji rebalans financijskog plana HRT-a na temelju čega bi se mogli produljiti nedavno istekli ugovori za 66 radnika – kamermana, snimatelja, montažera i šminkerica angažiranih preko agencijskog zapošljavanja.

Povratak na Net.hr