DESETERO MRTVIH

PROMETNI STRUČNJAK O JEZIVOM NIZU NESREĆA NA HRVATSKIM CESTAMA: ‘Jasno je tko je kriv, a ove mjere trebalo bi poduzeti’

Bliži se kraj tjedna koji će ostati zapamćen kao jedan od tragičnijih na hrvatskim prometnicama i u kojem je u samo četiri dana u prometnim nesrećama poginulo deset ljudi.

Tim povodom prometni je stručnjak Željko Marušić ponovno napisao komentar i predložio niz mjera. Njegov komentar prenosimo u cijelosti.

CRNI TJEDAN NA HRVATSKIM CESTAMA: U stravičnom nizu prometnih nesreća u samo četiri dana poginulo čak 10 osoba!

Stalno kršenje propisa za vozače teretnih kamiona

“Stravična jutrošnja nesreća s dvoje poginulih, nakon što se kamion-hladnjača zabio u nosivi stup nadvožnjaka na zagrebačkoj obilaznici A3, kod čvora Jakuševec, ukazuje na dobro poznate anomalije u prometnom sustaju: nepoštivanje vremena trajanja upravljanja za vozače teretnih vozila (u uzroku) i neispravnim ogradama na autocestama (u posljedici). Javna je tajna da se propisi o vremenima trajanja upravljanja za vozače teretnih vozila krše na više načina i da su policijske kontrole loše i neučinkovite. Zbog pogibeljnosti takvih prekršaja te propusta u nadzoru to je jedan hitnih prioriteta za rješavanje.

Da su na konkretnoj lokaciji ograde izvedene prema prema važećem pravilniku o prometnoj signalizaciji i opremi na cestama, po normi H2, posljedice vjerojatno ne bi bile tragične. A i taj pravilnik daleko je od onoga što propisuju europske direktive i smjernice (EuroRAP), da ‘prometnice trebaju opraštati pogreške vozačima’. Trebale bi biti izvedene tako da spriječe udare u stupove nadvožnjaka, rasvjete, signalizacije, kao što su bile 5. kolovoza na čvoru Jankomir (dvoje poginulih nakon naleta u rasvjetni stup), 7. travnja na čvoru Karlovac (jedan poginuli, dvoje teško ozlijeđenih nakon naleta na rasvjete).

PROMETNI STRUČNJAK UPOZORAVA: Hrvatske autoceste su ‘eldorado za jurnjavu!’

Vozače ‘samoubojice’ teško je spriječiti

Prema obrascu jutrošnje tragedije u rujnu 2008. izmasakrirano je 14 slovačkih turista, nakon što ‘ograda od papira’ nije zaustavila jureći autobus sa zaspalim vozačem da se zabije u betonsku konstrukciju nadvožnjaka na autocesti A1 između čvorova Gospić i Lovinac. U lipnju 2012. na autocesti A1, kod tunela Krpani osam je čeških turista poginulo nakon što je autobus, nakon slijetanja prošao kroz preslabu ogradu i zabio se u rasvjetni stup, koji tu nije trebao biti. Nitko se dosad nije ozbiljno pozabavio stanjem opreme i zaštitnih ograda na autocestama, koje uvelike poništavaju njihove sigurnosne značajke.

Ako se potvrde nagađanja da je stravičnu nesreću 11. listopada na osječkoj južnoj obilaznici izazvao 34-godišnjak, samoubojstvom na krajnje bezobziran i sebičan način, a na to ukazuje analiza izvjesnog kretanja vozila prije sudara, njegova magnituda te stanje i položaj vozila nakon njega, takvu je nesreću teško i predvidjeti, a kamoli spriječiti.

Događaju se svugdje u svijetu, a pomoći može samo opreznija, sporija vožnja, koja pruža više prostora i vremena za izbjegavanje sumanutih ubojica na cestama, koje tek potom treba tretirati samoubojicama.

U TRAGEDIJI KOD OSIJEKA BEZ RODITELJA OSTALO DVOJE DJECE: ‘Bili su dragi, kulturni ljudi. Cijelo mjesto je u šoku’

NK Osijek - NK Inter Zapresic

Mladi vozači nedorasli snazi i brzini vozila

Ali, svakako treba uprijeti prstom u neizravne krivce za tragedije kod Koprivnice i Dugog sela, koji su skrivili mladi vozači, očito nedorasli snazi i brzini vozila koje su vozili. Ukidanje odredbe o najvećoj snazi vozila kojima smiju upravljati mladi vozači ‘nož je u leđa’ prometnoj sigurnosti.

Činjenica da je Ustavni sud problematizirao prava i diskriminaciju mladih vozača, ne i prava i diskriminaciju njihovih žrtava, upućuje da nema odgovornosti, nažalost ni sustavnog znanja, donositi takve odluke. Hitno treba vratiti uredbu ograničenja snage automobila za mlade vozače, s time da se limit sa 80 smanji na 70 kW (sa 109 na 95 KS).

Zabrinjavaju dvostruka mjerila u tretiranju krivaca za tragične nesreće, nedopustiv medijski spin, potpuno neutemeljen snimkama nakon nesreće i razmjerno dobrim stanjem kolnika, da je mlada vozačica, koja je usmrtila dvogodišnju djevojčicu, u komu odvela njezina oca, a 6-godišnjeg sina doživotno traumatizirala, nesreću izazvala zapljusnuta vodom nasuprotnog kamiona.

To ismijavanje izvjesnosti uzroka i neodgovornosti (prebrza vožnja, nedovoljno znanje i iskustvo za vožnju takvog vozila, moguće korištenje pametnog telefona…) ukazalo je na propust u očevidu tragične nesreće, koji sukladno suvremenim trendovima i tehnologijama, nije napravilo sve što bi trebalo za naknadnu forenziku korištenja bilo koje funkcije mobilnog uređaja u vožnji.

CRNA STATISTIKA: Stručnjak predlaže poništavanje dozvola najgorim vozačima na cestama

Cvetkovec prometna nesreća

Ministar prometa najodgovorniji za kaos i anarhiju

Ministar prometa Oleg Butković, najodgovorniji za kaos i anarhiju u prometnom sustavu, barem kao formalni i moralni čin, u posljednjim danima ‘tekničkog mandata’ trebao bi podnijeti ostavku. Budući premijer Andrej Plenković dobro bi trebao promisliti kome će dati palicu upravljanja najvažnijeg resornog ministarstva, kako bi konačno struka preuzela stvari u svoje ruke i prekinula crni niz.

Predlažem da se odmah pokrene osnivanje nevladine ‘Hrvatske agencije za cestovni promet’ (HACP), kako bi se postavili temeljni i stručni kriteriji organiziranja, vođenja, funkcioniranja i kontroliranja prometnog sustava, koje bi trebali ispunjavati, odnosno provoditi u resornim ministarstvima”, napisao je prometni stručnjak Željko Marušić u svome komentaru.

Pet prijedloga za poboljšanje prometnog sustava 

* Odmah utemeljiti Hrvatsku agenciju za sigurnost cestovnog prometa (HACP), koja će uzeti stvari u svoje ruke i zaustaviti anarhiju u prometnom sustavu;

* Hitno vratiti uredbu ograničenja snage automobila za mlade vozače, s time da se limit sa 80 smanji na 70 kW;

* Znatno pooštriti i sustavno provoditi nadzor ispunjenje odredbi o vremenima trajanja upravljanja za vozače teretnih vozila i autobusa;

* Unaprijediti postupke očevida nakon tragičnih nesreća, kako bi se osigurali uvjeti za preciznu forenziku korištenja bilo koje funkcije ‘pametnog telefona’ tijekom vožnje;

* Osnovati povjerenstvo koje će temeljito analizirati stanje zaštitnih ograda na autocesti, posebice u područjima oko betonskih konstrukcija nadvožnjaka, portala i rasvjetnih stupova

‘DA MU JE ODUZETA DOZVOLA MOJ BI SIN DANAS BIO ŽIV’: U zadnje tri godine nijedan pijani vozač u Hrvatskoj nije kažnjen zatvorom!

Povratak na Net.hr