Utvrđivanje slabovidnosti kod djece uskoro obavezno diljem Hrvatske

Projekt koji se već treću godinu provodi u zagrebačkim vrtićima, a u sklopu kojeg se utvrđuje slabovidnost kod četverogodišnje djece kako bi im se vid ispravio do sedme godine, uskoro bi se trebao provoditi i diljem zemlje. Najavljeno je to iz Ministarstva zdravlja, iz kojeg poručuju da će se pregled tretirati poput drugih sistematskih pregleda.

Već treću godinu zaredom Grad Zagreb nastavlja s projektom Ambliopija u četverogodišnje djece. Projekt provode liječnici Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh, koji su dosad u 60 gradskih i 11 privatnih vrtića pregledali više od 10 tisuća djece.

Riječ je o važnom pregledu budući da je slabovidnost, kako je kazao voditelj projekta dr. Mladen Bušić, roditeljima teško prepoznati, a ako se ne utvrdi na vrijeme, mališani više neće imati mogućnost ispraviti vid. Naime, do sedme godine završava razvoj vidnog korteksa, pa se vid nakon te godine više ne može ispraviti, neovisno o dioptriji koju će osoba kasnije možda steći. Dr. sc. Mirjana Bjeloš Rončević, koja s dr. Bušićem provodi projekt, kazala je da pregled izgleda poput dječje igre, a da djecu na pregled pripremaju tete u vrtićima.

Pregled kao dječja igra

“Tim pregledom se može detektirati 97 posto anomalija, a jednostavan je i izgleda poput dječje igre, u sklopu koje djeca čitaju naše testne tablice s lea simbolima zatvarajući svako oko pojedinačno i pritom prepoznajući simbole. Testira ih se na blizinu i daljinu”, kazala je dr. Bjeloš Rončević dodajući da se pregled u slučaju da se uoče nedostaci ponavlja i to opet u vrtiću. Ako ga dijete ni tada ne prođe, upućuje se na Kliniku za očne bolesti, gdje se radi sveobuhvatni pregled.

Prema podacima liječnika, u Hrvatskoj je dosad na drugom pregledu završilo 12 posto djece, a na daljnje liječenje je moralo njih pet posto. Liječenje se pak provodi pomoću naočala ili zatvaranjem spornog oka na određeno vrijeme. Projekt Ambliopija u četverogodišnjaka Grad Zagreb, prema riječima gradonačelnika Milana Bandića, podupire s 250 tisuća kuna.

Pregled uskoro obvezan u cijeloj Hrvatskoj

“Ovaj projekt ima veliki značaj za Zagreb jer se skriningom vida stvara zdrav pojedinac te ukazuje na važnost svijesti o zdravlju čovjeka”, kazao je Bandić na konferenciji za novinare u srijedu na kojoj je dr. Danica Kramarić, načelnica Sektora za promicanje zdravlja u Ministarstvu zdravlja, najavila da će se projekt uskoro proširiti i na ostatak Hrvatske. Prema njenim riječima, stručnjaci trenutačno rade izmjene na Mjerama zdravstvene zaštite, nakon čega će pregled postati obavezan za djecu, poput drugih sistematskih pregleda. Sve troškove pregleda tada će snositi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Povratak na Net.hr