OPASAN PROIZVOD

NE DRŽITE U HLADNJAKU: Pun je antibiotika i hormona, izaziva brojne bolesti!

Istraživanje kvalitete hrane pokazalo je kako je pašteta jedan od najlošijih prehrambenih proizvoda na tržištu zbog raznih umjetnih dodataka poput hormona, umjetnih bojila i ostalih kemikalija.

Jedan od najgorih prehrambenih proizvoda, po pitanju kvalitete sastojaka je mnogima omiljeni namaz – pašteta. No, rijetko tko zna da se za njenu proizvodnju koriste ostaci ostataka mesa najlošije kvalitete, koje se ne može plasirati za druge svrhe. To su kokoši iz masovnog uzgoja, tovljene neprirodnom hranom – koncentratima, antibioticima i hormonima, kako bi brzo narasle do neprirodne veličine. Za paštetu od lososa sigurno se ne koristi divlji losos do kojeg je teško doći, nego onaj iz uzgoja, piše Slobodna Dalmacija.

Korištenje kemikalija

Te se ribe tove žitaricama i sojom, žive u skučenim uvjetima gdje se lako šire bolesti, a zbog toga se tretiraju antibioticima i drugim kemikalijama, isto kao i kokoši. Kako bi dostigle nenormalnu veličinu, daju im se i hormoni rasta, a intenzivna roza boja lososa dobiva se dodavanjem bojila u hranu. Kako je losos jedna od najkomercijalnijih riba, postoji sumnja da se već počelo s genetskom modifikacijom te ribe.

Mnogi proizvođači tvrde da koriste kvalitetna biljna ulja. Ne postoje kvalitetna biljna ulja, osim onog maslinovog, a toga u pašteti nema, piše Slobodna Dalmacija.  Za proizvodnju paštete koriste se rafinirana, često i hidrogenizirana biljna ulja koja su dokazano vrlo štetna, zbog visokog udjela omega 6 masnih kiselina u odnosu na omega 3 masne kisline, što izaziva upalne procese koji su uzrok mnogih bolesti.

pašteta

Umjetni začini

Za okus paštete kažu da se brinu prirodni začini poput timijana, vriska, pikantne paprike, papra, pimenta i soli, tj. isti oni začini koje mnoge mame imaju u svom vrtu. No u mnogim slučajevim to nije tako. U paštetama se koriste glutaminati (E620 – E626) tj pojačivači okusa, koji prerađevinama s niskim udjelom mesa, a visokim udjelom vode i škroba, daju jedan više ”mesni” okus. Glutaminati smetaju funkcijama mozga i uzrokuje migrene, promjene raspoloženja, astmu i druge poremećaje. U vrlo visokim dozama glutaminat uništava živčane stanice i mrežnicu oka.

No, kako se već više-manje zna za štetnost glutaminata, tako ga industrija označava i pod drugim imenima, kao što su npr. kvaščev ekstrakt, hidrolizirani biljni protein, hidrolizirani sojin protein, biljni proteini, sojini proteini itd.

Korištenje škroba

Spominje se krumpirov škrob koji nastaje kao posljedica fotosinteze i koji je važan izvor energije, no krumpirov škrob je čista glukoza, koju kad uđe u krvotok nazivamo šećer u krvi.

Prekomjeran unos šećera i škroba dovodi do kronično povišenog šećera u krvi, inzulinske rezistencije, preddijabetičkog stanja i upalnih bolesti. Škrobovi koji se koriste u paštetama su modificirani škrobovi, kojima su svojstva promijenjena da bi krajnjem proizvodu dali bolju konzistenciju, trajnost, ukratko da bi finalni proizvod bio privlačniji.

Upravo je prekomjerna konzumacija visoko rafiniranih ugljikohidrata, kao i prekomjeran unos biljnih ulja bogatih omegom 6, a koji se nalaze u većini industrijskih prerađevina, glavni krivac za kronične upale koje dovode do ozljeda na arterijama i začepljenja krvnih žila.

U ribljoj pašteti nema ribe

Postotak mesa/ribe u paštetama je nizak, ostatak je voda, škrob i rafinirana biljna ulja. Da bi ovo imalo nekakav okus, upotrebljavaju se pojačivači okusa. A da bi se to sve držalo zajedno, upotrebljavaju se razni stabilizatori, emulgatori, zgušnjivači, regulatori kiselosti i druge kemikalije ili E brojevi. Rok trajanja je? Godinu dana? Dvije? Kakva to prava hrana ima toliki rok trajanja?

Samo hrana koja se kvari je prava hrana! Paštete, kao i ostale industrijske prerađevine, nisu prava hrana. To su nutritivno osiromašene namirnice, visoko procesirane i prepune aditiva. Nema kvalitetne industrijske paštete. I neće je nikad biti.

Povratak na Net.hr