ZARAZA SE ŠIRI

PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA U GORSKOM KOTARU: ‘Najezda bi mogla potpuno uništiti šume!’

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je u ponedjeljak elementarnu nepogodu za Gorski kotar zbog najezde štetnika potkornjaka na smrekove šume, rekavši da ako se ništa ne učini, moglo bi doći do potpunog uništenja tih šuma.

Dosadašnja zaraza nije suzbijena i širi se na preostale smrekove šume, rekao je Komadina na konferenciji za novinare u županijskoj upravi. No, dodao je kako ipak vjeruje da će se u suradnji s nadležnima povećati razina organiziranosti i postupanja u šumama, te je apelirao na mjerodavne da u suradnji sa županijom krenu u ozbiljno suzbijanja potkornjaka.

Ocijenio je da se do sada taj problem samo promatrao, kazavši da elementarnu nepogodu proglašava zbog nečinjenja svih – od Hrvatskih šuma, privatnih šumovlasnika, do Nacionalnog parka Risnjak i drugih. Smatra da treba ući u šume i svako napadnuto stablo smreke srušiti.

NAJPOZNATIJI ZMIJOLOVAC U HRVATSKOJ: ‘Najezda je, ljudi me zovu duplo više nego prije’

Hrvatske šume nemaju dovoljno ljudstva, a ne žele angažirati dodatne snage, Nacionalni park također nema dovoljno ljudstva, dok su vlasnici privatnih šuma uglavnom u staračkim domaćinstvima, kazao je.

Napomenuo je da do sada nije vidio podatak o zahvaćenosti šuma tim štetnikom, a dojave s terena govore o napadu potkornjaka na doslovno sve smreke u Gorskom kotaru, pogotovu u čabarskom kraju.

Izbori za predsjednika SDP-a

Komadina je izvijestio da je 14 vijećnika Županijske skupštine zatražilo sazivanje posebne tematske sjednice na temu Gorskog kotara, problema potkornjaka i smrekovih šuma.

Smrekov potkornjak napada stabla smreke, uvlači se pod koru stabala i razara ih, a na području Gorskog kotara proširio se nakon ledene kiše i ledoloma prije dvije godine, kada su smrekova stabla bila osjetljivija i ranjivija.

NAJEZDA KUKACA OPASNIH PO ŽIVOT: Veliki azijski stršljen zaposjeo istok Hrvatske, Slavonac (59) jedva preživio ubod

Komadina o Marinšćini: Županijske pravne službe razmatraju uporišne točke za tužbu

Na pitanje o najavi tužbe u vezi s početkom rada novoga Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina i izdavanjem uporabne dozvole, župan Komadina je rekao kako je županijskim pravnim službama naloženo da vide uporišne točke za tužbu, ponovno zbog nečinjenja, jer je, smatra, riječ o nečinjenju državnih tijela, resornih ministarstava, fondova, državne uprave za katastar…

Na upit o sadržaju moguće tužbe, Komadina je pojasnio da se planira tužiti državu zbog nečinjenja, zbog stvaranja štete u postupanju s otpadom, za komunalna društva, Primorsko-goransku županiju i Ekoplus, koji bi trebao preuzeti gotovi pogon, nakon što se završi  tehnički pregled.

Tvrdi kako je riječ o retrogradnom tumačenju javnog interesa i da, “ako je Vlada donijela javni interes o ulasku u posjed  i izdavanju građevinske dozvole za centar temeljem raznih režima vlasništva, onda Vlada taj javni interes treba i artikulirati tako da resornom ministarstvu naloži i izdavanje uporabne dozvole.”

Povratak na Net.hr